Standardne bežične NFC komunikacije bit će ažurirane tijekom sljedećih 5 godina

Tijelo zaduženo za standarde u području komunikacije na bliskim udaljenostima, NFC Forum, ovoga je tjedna objavio plan daljnjeg razvoja tehnologije i standarda poznatih kao Near Field Communication. Plan se odnosi na petogodišnje razdoblje, dakle do 2028. godine, tijekom kojeg će se raditi pet inicijativa za poboljšanje NFC komunikacije u budućnosti.

Veće udaljenosti i više funkcija

Prije svega, planira se u NFC standardu uvesti mogućnost bežičnog punjenja uređaja snage tri puta veće od sadašnjih 1 W. To će omogućiti da bežični uređaji budu raznovrsniji, manji i imaju potpuno nove primjene. Nadalje, plan ove organizacije je povećanje udaljenosti na kojoj funkcionira NFC komunikacija, sa sadašnjih 5 milimetara na oko 30 mm. Smatraju da bi takva promjena olakšala i ubrzala transakcije, a sve bi interakcije bile jednostavnije za provedbu jer korisnici više ne bi morali mobitel i čitač postavljati vrlo precizno jedno uz drugo – tj. beskontaktno plaćanje bit će moguće i prilaskom mobilnog telefona u blizini čitača, ne nužno dodirivanjem za predviđeno mjesto.

Otključavanje automobila ili hotelskih soba NFC-om sve je popularnije
Otključavanje automobila ili hotelskih soba NFC-om sve je popularnije

U planu je i dodavanje još više funkcija NFC-u, što znači da bi u budućnosti jedan dodirni uređaj mogao poslužiti za obavljanje nekoliko akcija istovremeno – primjerice, beskontaktnog plaćanja, preuzimanja računa, prijave na program lojalnosti i slično. O modernizaciji se priča iu pogledu dvosmjerne komunikacije, pa bi novi standard omogućio lako pretvaranje mobitela u POS uređaje, za primanje mobilnih plaćanja.

Konačno, predlaže se proširenje standarda za dijeljenje podataka o održivosti – s tim da bi NFC čipovi na uređajima mogli pružiti informacije o tome od čega su uređaji napravljeni i kako se mogu reciklirati, nakon što dođu do kraja svog vijeka trajanja.

U radu NFC Foruma sudjeluje oko 400 kompanija, među kojima su najveći svjetski igrači u području tehnologije, primjerice Apple, Google, Huawei, Qualcomm i Sony.

Više o temiIzvor:Bug.hr