Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije kreće s korištenjem VR sustava u nastavi

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Sveučilišta u Rijeci provodi digitalnu transformaciju obrazovanja jer će svojim studentima uskoro omogućiti predavanja u virtualnoj i proširenoj stvarnosti.

Nakon što se u proteklih nekoliko pandemijskih godina globalni akademski svijet naviknuo na razne online platforme, novi tehnološki valovi sada nude još bolje mogućnosti za studente. Virtualna i proširena stvarnost ogromnim koracima zahvaća sve segmente društva, a ovaj put upravo akademski svijet iz Opatije prednjači u tehnološkoj revoluciji.

U Hrvatskoj se za ovu inovaciju u nastavi odlučio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je već ovog tjedna uspješno implementirao VR sustav u nastavu. Neke su svoje kolegije, naime, odlučile ponuditi u virtualnoj te proširenoj stvarnosti. Kako bi u tome uspjeli za početak su se opremili s pet MetaQuest2 uređaja i jednom VR 360 kamerom za čije su korištenje prošli i specijaliziranu edukaciju prilagođenu potrebama njihovih kolegija.

“Drago nam je što smo u relativno kratkom roku uspjeli implementirati VR sustav u nastavne procese. Trenutno nekoliko profesora radi na modelima implementacije VR slušalica i kamera u cilju osuvremenjivanja nastavnih procesa. Svi smo okruženi tehnologijom, a studenti razmišljaju i obrađuju informacije na bitno drugačiji način te stoga želimo uključiti tehnologiju u obrazovni sustav i približiti se potrebama studenata”, pojasnila je prof.dr.sc. Marinela Krstinić Nižić, prodekanica za razvoj.

Paralelno će nekoliko profesora krenuti u razvoj programskih rješenja za svoje kolegije, a sve s ciljem da svojim studentima ponudi sve ono što se tehnologija za akademsku u ovom trenutku može ponuditi, ali i da potencijalno postane zanimljivim budućim studentima koji se žele razvijati. u ovom području.

„Svjesni smo potrebe stalnog tehnološkog unapređenja nastavnog procesa, stoga se konstantno prilagođavamo potrebama učenika, generacije Z koja je rođena s digitalnim tehnologijama, ali ih je sada moguće implementirati u praktični dio nastave. Unaprijedili smo tečajeve kako bismo razvili digitalne vještine učenika i prilagodili ih zahtjevima suvremenog tržišta rada. Turizam se snažno razvija u digitalnom smjeru i želimo i dalje biti lideri u obrazovanju kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, kao iu korištenju pametne tehnologije.” zaključuje dekanica prof.dr.sc. Sandra Janković.

U suradnji s agencijom Prilika Grupa, predmeti kao što su Virtualno iskustvo, Digitalni marketing, Pametni turizam, Projekti u turizmu, Poslovne inovacije, Turizam događanja, Specifični oblici turizma bit će dodatno oplemenjeni virtualnim sadržajima te primjerima primjene srodnih tehnologija u poslovanju. Tijekom iste edukacije, profesori i ostali kolegiji također su pronašli primjere primjene u svom svakodnevnom radu, ne samo na studijskim programima već iu programima cjeloživotnog obrazovanja.

Tehnologija

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr