Srbija je kasno krenula, ali ima fondove i potencijalno će doseći 32,5% potrošnje od OIE

CNJ Energo želi započeti izgradnju vjetroparka i solarne elektrane u općini Golubac.

Portugalska tvrtka CNJ NEO Energo, ogranak NOV grupe u Srbiji, planira uskoro započeti izgradnju vjetroparka i solarne elektrane nešto više od 100 kilometara od Beograda, detaljni Regulacijski plan već je dostavljen. piše Blic.

S općinom Golubac potpisan je ugovor za dva projekta – vjetropark na Ponikvi i fotonaponski park u selu Usije. vrijednost investicije procjenjuje se na 15 milijuna eura. Vruća ljeta i česti vjetrovi jugoistočnog, zapadnog i sjeverozapadnog smjera karakteristični su za golubački kraj, gdje se spajaju Panonska nizija i Karpati, a tu su i Dunav i Đerdapska klisura. Udari košave posebno su jaki zimi, jer puše uz klisure.

“Sada dovršavamo proces i namjeravamo započeti s izgradnjom što je prije moguće, nadamo se već ove godine”, rekao je nedavno u Lisabonu Carlos Conceicao, izvršni direktor NOV grupe sa sjedištem u Leiriji u Portugalu. Bude li sve u redu, projekt u Golupcu bit će operativan sljedeće godine.

“Imamo tim koji je stalno u Srbiji i radi na projektu”, rekao je Pedro Lavareda de Carvalho, direktor Grupe NOV za Južnu Ameriku i Srbiju.

Proučili nekoliko lokacija
Idejni plan vjetrosolarnog parka u Golupcu ukupne je snage 20 megavata. Plan detaljne regulacije (DRP) je u završnoj fazi za ishođenje dozvole, a početak izgradnje očekuje se u lipnju 2023. godine. “Instalacijom i proizvodnjom obnovljive električne energije planiramo u Srbiju uložiti oko 30 milijuna eura”, kaže Conceicao.

NOV Grupa predviđa da će proizvodnja od dodatnih 35 GWh godišnje biti uključena u nacionalnu elektroenergetsku mrežu. Tijekom faze postavljanja turbine i panela otvorit će se 60 privremenih radnih mjesta i 6 do 8 stalnih radnih mjesta, lokalne snage koje će osigurati pravilno rukovanje opremom.

“Jako smo zainteresirani da projekt postavimo na noge i obratimo pažnju na druge prilike i općine u Srbiji. Što se tiče sunca i vjetra, Srbiju poznajemo jako dobro, proučavali smo je 10 godina i znamo za njen solarni i kapacitet vjetra. Ima dobrih prilika za istraživanje i razvoj. Ne želim otkrivati, ali gledamo u Srbiju i želimo napraviti nešto drugačije od onoga što su sada stvari”, zaključio je Conceicao, ukazujući na otpadne vode, recikliranje koje nedostaje, sanitarne deponije…

Grupa NOV odlučila se za Golubac nakon proučavanja više lokacija. “Imamo lokalnu potporu, u dijelovima zemlje postoje područja za koja smo odabrali i za koja smatramo da su manje problematična u smislu (zaštite) okoliša. Kombinacija razloga presudila je za Počet ćemo s energijom i otvoreni smo za otpad i vodu. Ta dva će biti sljedeći sektor koji možemo razvijati. Ali prvo treba pokrenuti projekt”.

Carvalho posebno “cilj” otpad, navodeći da je u Srbiji veliki problem. “Voda nije tolika prilika jer je dosta političkih ograničenja. Teško je privatizirati sektor voda, mislim da će otpad biti drugo područje koje ćemo moći istraživati ​​u budućnosti”.

A zašto je NOV u Srbiji?

“Srbija, za početak, ima velike mogućnosti u pogledu vjetroparkova ili solarnih parkova, ali iu drugim sektorima i djelatnostima. Kao tržište je izazovno, ne samo u smislu ubrzanja električne tranzicije, što nam je svima cilj, nego i korak dalje, u smislu razvoja energetskog sektora.

Siguran sam da Srbija, koja ima konkretne poticaje, to može uz pomoć europskog novca. Da je Srbija na divnom mjestu, u poziciji da počne raditi na ovim investicijama i izgraditi visoko razvijen, tehnološki i uravnotežen ekološki sektor”, rekao je Conceicao za Blic.

NOV Grupa se za Srbiju zainteresirala 2010. godine, jer kao država ima politiku monetarne potpore FIT, osmišljenu da podrži razvoj obnovljivih izvora energije osiguravajući zajamčenu cijenu za proizvođače.

“Srbija je tržište koje se probija, što je vrlo relevantno jer je svojevrsni prolaz između europske zajednice i Rusije, na primjer. Kao tržište koje se probija ima i specifično mjesto u Svjetskoj banci u pogledu tranzicije i Europske banke za regionalni razvoj”, kaže Conceicao koji je ukazao i da hitno treba ispuniti pristupne ciljeve za razdoblje 2020./3.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr