Financijska pismenost važnija nego ikad, najbolji saveznici u opismenjavanju su mladi

Koliko je važna financijska pismenost te koliko je tehnološki napredak otežao razvoj financijske pismenosti u Hrvatskoj glavne su teme prve regionalne konferencije o financijskoj pismenosti u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva financija.

Cilj konferencije, koja je dio Tjedna financijske pismenosti EFZG-a, bio je okupirati i umrežiti stručnu i širu javnost iz različitih industrija i društvenih sfera u svrhu promocije i poboljšanja razine financijske pismenosti i dijeljenja najbolje prakse iz područja financijskog obrazovanja. Događaj je to koji bi se trebao prerasti u jednogodišnje okupljanje svih dionika iz regije i svijeta kako bi pridonijeli izgradnji financijski sposobnog stanovništva.

Razina financijske pismenosti u Hrvatskoj i dalje je niska, a potvrdio je to i ministar financija Marko Primorac koji je danas u prostorijama EFZG-a održao iscrpnu prezentaciju postojećeg stanja države.

– Po financijskom smo znanju iznad prosjeka, no kasnimo u segmentu financijskih stavova iu segmentu financijskog ponašanja – rekao je Primorac prezentirajući ta tri segmenta kao glavna u financijskoj pismenosti.

Ipak, kako je rekao, rezultati istraživanja pokazuju da je razina pismenosti u Hrvatskoj SLUČAJEVI pa je tako prosječna ocjena financijske pismenosti hrvatskih građana u 2019. iznosila 12,3 boda od ukupno 21, što je blagi rast u odnosu na ocjenu 11,7 iz 2015. godine.

– U lipnju se očekuju rezultati trećeg nacionalnog istraživanja nacionalne pismenosti i naravno da ih svi s nestrpljenjem iščekujemo – potvrdio je Primorac.

26 posto mladih ulaže ili planira ulagati u kriptovalute

Edukaciju je važno započeti u što ranijoj dobi, smatra Primorac, a vrlo je važna i redovita edukacija nastavnika i profesora. No osim mladih, važno je obrazovati i radno sposobne osobe, odnosno postoji potreba za podizanjem svijesti o financijskoj pismenosti ali i ulaganjima, štednji i na kraju krajeva, izradi vlastitih kućnih budžeta.

Ministar je u kratkom izlaganju iznio rezultate Hanfinog istraživanja koji pokazuju da 26 posto mladih planira ili već ulazi u kriptovalute, 11 posto ih smatra da ovo tržište nije rizično, a 51 posto ih trguje kriptovalutama. vjerujem da su zaštićeni kao i kod drugih financijskih instrumenata. Čak 14 posto njih bile su žrtve neke financijske prijevare.

Isto istraživanje pokazuje da tek 28 posto osoba koje ostvaruju prihode znaju koliko isplaćuju u obvezni mirovinski fond, 36 posto ih planira kao izvor prihoda koristiti sredstva iz trećeg stupnja, a čak 61 posto ih štedi držanjem novca kod kuće.

Naglasio je tu Primorac opasnosti ovakve štednje te je istaknuo da postoji više načina štednje, između ostalih i, tvrdi, ulaganjem u narodne obveznice za koje je najavio da će ih ‘biti još’.

Značaj mirovinskih fondova u svom je uvodnom govoru objasnio i predsjednik Uprave Reiffeisen mirovinskih fondova, Gordan Šumanović koji je iznio podatak da čak 97 posto novih članova ne bira aktivno svoj mirovinski fond nego ga odabire osiguranje.

Ulaganje nije njegov nego strateški potez

Upravo zato, kako je na konferenciji rekao viceguverner Hrvatske narodne banke Tomislav Ćorićmladi najbolji saveznici u financijskom opismenjavanju, a kako mladi koriste drugačije načine komunikacije od onih nešto starijih, potrebno im je prilagoditi se.

Smatra to i Ivana Gažićpredsjednica Uprave Zagrebačke burze koja se dotakla teme kriptovaluta koje se gleda kao sveti gral dok se na spomen dionica često poveća oprez, iako se dogodi da se pojedine dionice učine atraktivnim pa se javlja efekt krda i svi ih krenu kupovati.

– Pristup investiranju ne bi smio biti ‘moda’ nego bi to trebao biti strateški potez – zaključuje Gažić ističući podatak da je 43 tisuće građana investiralo u narodne obveznice od čega se njih 17 tisuća prvi puta susrelo s tržištem kapitala.

Pronaći pravi način štednje i pravi put za investicije danas je važnije nego ikad, tim više što se cijeli svijet trenutno suočava s višedimenzionalnom krizom, a ravnateljica HUP-a danas je studentima dala savjete u tom smislu. Irena Weber.

– Počnite na vrijeme strukturirano razmišljati o svojoj financijskoj situaciji, po

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr