Milijunaši su imali lošije ocjene, kritični su i sumnjičavi

by | kol 23, 2023 | Posao | 0 comments

Prosjek ocjena milijunaša koji diplomiraju u SAD-u je mizernih 2,9. Iako se svi slažemo da to nije neki reprezentativni prosjek, čini se neobičnim da najbogatiji dio populacije ostvari upravo ovaj, ne baš bajan, uspjeh.

Eric Barker, autor knjige “Barking up the Wrong Tree”, za Business Insider je objasnio zašto je to tako.

Milijunaši – kritičniji i sumnjičaviji

Ono što je otkrio u svom istraživanju jest da osobe s najvišim prosjekom ostvare uspjeh u karijeri kasnije u životu, ali najčešće ne postanu milijunaši. Uzrok ovome vidi u činjenici da ‘odlikaši često “uđu u sustav” i postanu predavači, profesori ili administratori. Najbolji studenti često su toliko dobri da ih sustav asimilira te postanu njegovim dijelom jer vjeruju da obrazovni sustav funkcionira.’

Sukladno tome, milijunaši su malo kritičniji i sumnjičaviji. Istraživanje je pokazalo da se osobe sa slabim prosjekom, a koje su kasnije postale jako uspješne i “zgrnule” velike količine novca, teže uklapaju u obrazovni sustav i pokoravaju njegovim pravilima, ali s vremenom postave osobne ciljeve kojih se pridržavaju.

Barker je također otkrio da milijunaši najčešće pokušavaju probleme rješavati na svoj način, van obrazovnog sustava i njegovih pravila. Iako to vodi lošijem prosjeku ocjena, ovakvo ponašanje kasnije u životu vodi do financijskog uspjeha jer svi znamo da pravila života često nisu jednaka onima u školama i na fakultetima.

Izvor teksta MojFaks

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr