Europska investicijska banka uložila je 40 milijuna eura u dostavne dronove

Wingcopter, tvrtka osnovana 2017. godine u njemačkoj pokrajini Hessen, razvila je prototip dostavne letjelice za brzu autonomnu dostavu manjih paketa. Njihovo rješenje temelji se na modelu električne letjelice s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja, ali koja ima i krila za stvaranje uzgona tijekom horizontalnog leta. Ipak, najveća značajka prototipa Wingcoptera 198 nije ni pogon ni domet, već mogućnost dostave do tri paketa u jednom letu.

Wingcopter 198

Prvi operativni model ovog proizvođača je već spomenut Wingcopter 198, raspon krila 198 cm i duljina tijela 152 cm. Njegova maksimalna nosivost deklarirana je na 6 kilograma. Pri prijevozu paketa teških 5 kilograma domet s jednim punjenjem baterije je 75 kilometara, a prazan može preletjeti do 110 km. Brzina krstarenja mu je 100 km/h, a najveća 144 km/h. Posebna tehnologija rotora čini ga otpornim na vjetrove do 15 m/s udarcima do 20 m/s.

Osim letjelica, ovi su Nijemci razvili i sustav njihove kontrole, kojim jedan operater na tlu može istodobno nadzirati do deset dronova. Omogućuju tehnologije umjetne inteligencije, koje pospješuju izbjegavanje prepreka i drugih letjelica te osiguravaju sigurno i precizno slijetanje.

Za cijeli projekt sada su osigurali 40 milijuna eura ulaganja Europske investicijske banke (EIB), kroz program InvestEU, koji podržava Europska komisija. Riječ je o ulaganju u obliku kvazivlastitog kapitala, što znači da je dio ulaganja pretvoren u vlasnički udjel, a ostatak se knjiži kao obveza društva.

Wingcopter planira već ovog ljeta pokrenuti prvi pilot projekt u svojoj regiji, gdje će se testirati mogućnosti ovih dronova i njihov potencijal da posluži kao rješenje za dostavu paketa na zahtjev. Glavni cilj projekta je brzo dostavom povećati pokrivenost ruralnih dijelova zemlje. Osim toga, EIB u razvoju i proizvodnji ove tehnologije vidi potencijal za otvaranje novih radnih mjesta jer će se sve faze projekta odvijati na području Europske unije.

Više o temiIzvor:Bug.hr