Dacia ide na reli Dakar na sintetičko gorivo

Dacia najavljuje kako će 2025. sudjelovati u Svjetskom prvenstvu u reliju izdržljivosti, pa tako iu Reliju Dakar u kojem će nastupiti kao konstruktor u kategoriji T1+. Za njih će voziti i Sébastien Loeb

Dacia je potvrdila da će od 2025. godine sudjelovati u Svjetskom prvenstvu u reliju kao konstruktor u kategoriji T1+, kao i da će se okušati na ultimativnom testu izdržljivosti i otpornosti – reliju Dakar. Dakar je neobična i jedinstvena utrka koja svake godine već više od 40 godina okuplja 500 avanturista iz više od 60 zemalja.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Reli kao testni poligon

Evo kako svoju odluku objašnjavaju iz Dacije: “Reli izdržljivost poseban je sportski doživljaj koji se poklapa s područja djelovanja marke. To je pustolovina na otvorenom u kojoj se sudjeluju robusni prototipovi s pogonom na sve kotače, posebno prilagođeni kako bi se izdržali najzahtjevnije uvjete. To je i ekološki osviještena pustolovina u kojoj Dacijine trkaće automobilski pogoni sintetičko gorivo te, naposljetku, esencijalna i cool pustolovina s ambicioznim ciljem u kojem nema mjesta nepotrebnim viškovima.”

Za Daciju je Dakar Rally poligon i laboratorij za testiranje brojnih ideja, prilika za testiranje novih rješenja, posebno onih vezanih uz terenska svojstva i goriva. Prije ulaska u sezonu 2025., Dacijini prototipovi bit će testirani na Marokanskom reliju 2024.

Dacia će biti uključena u ovaj projekt, oslanjajući se na vještine Grupe Renault i britanske grupe Prodrive, specijalizirane za moto sport i inženjering te svjetski poznate po razvoju prototipova za reliju izdržljivosti.

Atraktivna posada

Španjolska vozačica relija Cristina Gutierrez Herrero prva je Španjolka koja je u kategoriji automobila odvozila Reli Dakar 2017. Iako ima samo 31 godinu, od 2017. do 2023. već je sudjelovala u sedam Relija Dakar. Cristina je od 2012. i prvakinja u reliju na svim vrstama terena (u ženskoj konkurenciji) u Španjolskoj. Francuski vozač relija Sebastien Loeb (49) osvojio je Svjetsko prvenstvo u reliju devet puta zaredom, od 2004. do 2012. Jedan je od najuspješnijih sportskih vozača, a često ga se naziva i najboljim vozačem relija svih vremena. Sudjelovao je u Reliju Dakar od 2016. do 2021. godine.

Dacijin prototip pogonit će sintetičko gorivo, sintetizirano uz pomoć obnovljive električne energije. Aramcova sintetička goriva tijekom čitavog proizvodnog ciklusa stvaraju manji ugljični otisak goriva na bazi benzina, a Reli Dakar poslužit će kao savršen poligon za njihovo ispitivanje.

Više o temiIzvor:Bug.hr