Kušajte Hajdinu kašu

Kaša je jelo koje se dobije prokuhavanjem zrna žitarica a najviše se jede se najviše u Srednjoj i Istočnoj Europi te u Sjedinjenim Američkim Državama. Naziv kaša odnosi se na jelo u cjelini a može biti od heljde, pšenice, ječma, zobi, prosa i drugih žitarica. Jedno je od najstarijih jela u europskoj kuhinji. Kaša je stara hrvatska hrana, danas pomalo zaboravljena. Smatrana je jelom za siromahe ali u stvari predstavlja cijelo nutritivno bogatstvo.

Heljdina kaša prava je riznica zdravlja, zdrava i ukusna, bogata megnezijem, niacinom i vlaknima. Nazva se još i hajda, ajda, eljda ili jelda, bez obzira na naziv uvijek je namirnica visokih nutritivnih vrijednosti. Uglavnom se smatra žitaricom a ustvari nije žitarica već voćna sjemenka koja uspijeva na području preko tisuću metara nadmorske visine. Ne sadrži gluten, puna je energije i hranjivih sastojaka.

Predstavlja idealnu namirnicu za zdrav doručak a može se obogatiti dodavanjem suhog voća i domaćeg meda. Namirnica je iznimno visoke biološke vrijednosti i velike iskoristivosti bjelančevina. Zanimljivo je to da organizam može iskoristiti 74% bjelančevina iz heljde. Zbog svojih visokih nutritivnih vrijednosti čini sastavni dio jelovnika mnogobrojnih pobornika zdravog načina života. Obično se kupuje pržena ili nepržena heljda. Nepržena ima lagan okus dok pržena ima više zemljan okus. Kaša se može skuhati i poslužiti kao samostalan obrok ili prilog nekom jelu. Koristi se kao nadjev raznim jelima od peradi te u sarmi, musakama i savijačama. Koristi se za variva ili s povrćem kao i za hladne salate. Heljdino brašno možete koristiti kod pripreme štrukli, žganaca, peciva ili kruha a naziva se još zdravijom varijantom bijelog brašna. Može se koristiti za pripremu palačinki, okruglica, tjestenine.

Prekrupa od heljde može se koristiti kao zamjena za rižu, predstavlja zdraviju i hranjiviju varijantu. Prekupa su sirove jezgre heljde kojima su skinute ljuske, nepržene i bijele.

Sitno mljevena nepržena heljdina prekrupa naziva se heljdina krupica.

Heljda je hvale vrijedna, prirodno bogata namirnica a na nama je da uživamo u njenim blagodatima.