Twitter Blue neispravno istaknutom cijenom pretplate krši europska pravila

Pretplata na “plavu kvačicu” u sklopu programa Twitter Blue uvedena je nedavno, a već je utvrđeno da u svom cjeniku krši pravila o poštenom tržišnom natjecanju i zaštiti potrošača u Europskoj uniji. Nadležni regulator, irski centar za zaštitu potrošača ECC utvrdio je kako Twitter netočno oglašava svoje cijene pretplate, odnosno da na njima ne ističe PDV, koji se zaračunava prilikom naplate.

Pretplata na Twitter Blue u Hrvatskoj tako košta 8 eura mjesečno, ali samo u slučaju kada se kupuje preko weba. Na Androidu i iOS-u, gdje Google i Apple plaćaju provizije od 30%, ista pretplata košta 11 eura mjesečno. Godišnja se opcija jednokratno plaća 84 eura na webu ili pak 114,99 eura putem mobitela – barem ako pogledate službeni cjenik.

“Zaboravili” PDV

Ali ako među tri korisnika odlučite platiti verifikacijski ček, nakon što kliknete na tu narudžbu, PDV će vam biti obračunat na zadnjem koraku prije plaćanja.

Ups... nije 8 nego 10, nije 84 nego 105 eura
Ups… nije 8 nego 10, nije 84 nego 105 eura

Irski ECC provjerio je i potvrdio da je takva situacija u više država članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska. Kod nas se naplaćuje lokalni PDV, pa će svim potencijalnim vlasnicima plavih kvačica na zadovoljstvo biti 25% skuplje nego što ih Twitter prikazuje.

Takva je praksa suprotna pravilima EU i izravno krši direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi poslovnog subjekta u odnosu na potrošača na unutarnjem tržištu. Twitter je u prekršajima prema članovima 6. i 7. direktive, koji uključuju “zavaravajuće radnje” i “zavaravajuća izostavljanja” u poslovnoj praksi. ECC je tek savjetodavno prekogranično tijelo, pa Twitteru ne prijeti odmah i kazna zbog ovakvog ponašanja – to bi se moglo dogoditi tek ako ih se prijavi, a tada bi im prijetila novčana kazna u visini od najmanje 4% njihovog godišnjeg prometa, ostvarenog u državama gdje je pravilo prekršeno, odnosno minimalno 2 milijuna eura.

Više o temiIzvor:Bug.hr