Donosimo što je promijenjeno u File Exploreru s novim ažuriranjem Windowsa 11

Kao dio novog ažuriranja Windowsa 11, Microsoft je odlučio modernizirati File Explorer s novom bazom kodova koristeći WinUI 3. Promjena ima mnogo, a mi u nastavku ističemo neke od njih.

Zaglavlje File Explorera

Naime, jednu od najznačajnijih promjena dobilo je zaglavlje File Explorera. Alatna traka dobiva ažurirane komande te se sada pojavljuje tik ispod adresne trake pored koje se sada nalazi tipka za osvježavanje. Više neće biti ni zelene trake pomoću koje se pratilo dovršavanje određene radnje, ali će zato adresna traka prikazivati status sinkronizacije datoteka na OneDriveu.

Adresna traka i tražilica sada imaju zaobljenije rubove, a novost je i da se kartice sada mogu povući iz prozora kako bi se pokrenula još jedna instanca File Explorera, prenosi Windows Central.

📷 Foto: Future

Foto: Future

Details

Alatna traka dobiva novu tipku Details za otvaranje dodatnih informacija o pojedinoj datoteci, poput veličine, vrste, lokacije, datuma zadnje izmjene i slično.

📷 Foto: Future

Foto: Future

Blagi redizajn početne stranice

Početna stranica File Explorera dobiva nekoliko vizualnih promjena. Kako prenosi Windows Central, riječ je o blagim promjenama unutar različitih odjeljaka kao što su Quick Access, Favorites i Recent.

📷 Foto: Microsoft

Foto: Microsoft

Gallery

U File Explorer dodaje se odjeljak Gallery u kojem se mogu pregledavati sve fotografije spremljene na računalu i  u oblaku, a koji izgledom podsjeća na aplikaciju Photos. Fotografije se pomoću opcije Add phone photos mogu dodati i s pametnog telefona, što je svakako koristan dodatak.

📷 Foto: Future

Foto: Future

Poboljšano dijeljenje

S novim ažuriranjem Windowsa poboljšano je i dijeljenje svih vrsta datoteka unutar File Explorera. Dizajn prozora za dijeljenje vizualno je osvježen, a i sam transfer s uređaja na uređaj bi trebao biti osjetno brži zbog Wi-Fi Directa.

📷 Foto: Future

Foto: Future

Podrška za različite formate

Microsoft je odlučio integrirati „libarchive“ project otvorenog koda kako bi donio izvornu podršku za RAR i 7-Zip formate. To omogućuje otvaranje i izdvajanje mnogih formata datoteka, uključujući .tar, .tar.gz., .tar.bz2, .tar.zst, .tar.xz, .tgz, .tbz2, .tzst, .txz, .rar i .7s.

📷 Foto: Future

Foto: Future

Više o temi

Izvor:Bug.hr