Nova mreža: AI, LLM, GPT, BTC i SRUUK

U cijelom broju intenzivno se bavimo umjetnom inteligencijom i LLM-omveliki jezični modeli, dakle, jezičnim modelima, poput ChatGPT-a. Da posegnem za citatom iz teme broja: “Površno gledajući, čini se da LLM pokazuje inteligenciju. Međutim, ti modeli ne rade na isti način kao što radi ljudski mozak. LLM se isključivo oslanja na statističke proračune za generiranje rezultata. Oni nemaju sposobnost sami obrazlagati ideje i koncepte. Zbog toga ChatGPT može dati besmislene odgovore, jednostavno zato što se riječi čine ispravnim ili statistički vjerovatnim.”

Imamo niz tekstova o AI, LLM, GPT temama, a narečene su prožimale i našu godišnju konferenciju koja spaja pravo i tehnologiju – LegalTech. LegalTech nije najveća konferencija u našem godišnjem kalendaru, ali mi je po mnogim elementima najdraža, a jedan od tih elemenata je i involviranost i angažman publika. Dvorana je bila puna, kao u vrijeme prije pandemije, a uz to smo ponudili i mogućnost praćenja online streamingom. Ako niste bili s nama ni uživo ni na linijimožete pogledati sažetak izvješća LegalTecha u ovom broju.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Uz to, imamo i nekoliko tema iz svijeta fintecha ja kriptaod kojih se Željkova opet naslanja na umjetnu inteligenciju – Kakve će promjene umjetne inteligencije izazvati na kriptotržištu? Boris Agatićvrlo aktivan predavač na našoj konferenciji Budućnost Fintechaobjašnjava nam aferu BitLuckykoja je u posljednje vrijeme privukla i interes mainstream medija (obrađivali su je, dakako, loše i površno).

Pozornost javnosti privukao je i državni projekt SRUUK – Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Glavni zahtjev naručitelja, države Hrvatske, bila je mogućnost ciljanja specifičnih segmenata stanovništva i pojedinih područja, u trenutku – ovisno o njihovom položaju u odnosu na točku u kojoj se pojavila situacija koja ugrožava živote i sigurnost. Te teme dohvatio se Zvonko Pavić. Marina Pavlić posvetila se još jednoj zanimljivoj temi – Je li domaći ICT sposoban održavati željeznicu budućnosti? Tipična ljetna longread tema. Za naredni broj spremamo još takvih…

Pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

Povezane objave

  • Nova Mreža: Tri kralja teče godine 2020

  • Nova mreža: Preslagivanja i krize (kao da je ikada bilo drugačije?)

  • Mreža 12/2016: Industrija sretnih ljudi

  • Mreža 1/2017: Energija za IT

Više o temiIzvor:Bug.hr