Logitech MX Anywhere 3S i MX tipke S

Ovih dana nam je na test stigla Logitechova kombinacija tipkovnice i miša gornjeg srednjeg tona – niskoprofilna bežična tipkovnica MX tipke S i bežični miš MX bilo gdje 3S koji su nam zajedno došli na recenziju jer su zapravo zamišljeni kao međusobno komplementarni set za uredski rad.

Naime, oba uređaja podržavaju istovremeni bežični rad s do tri računala pomoću Logitechovog softvera Flow koji ima dio Logi Options+ programa koji dolazi uz uređaje, a namijenjen je podešavanju postavki i programiranju tipki kako na tipkovnici tako i na mišu.

Počet ćemo s manjim u dvojcu, bežičnim uredskim mišem MX bilo gdje 3S.

TEHNIČKI PODACI
senzori Logitech Darkfield 8.000 DPI
Broj tipki/programabilne 5/3
Baterija Li-ion, čelik
Povezanost Logitech Bolt, Bluetooth LE
Kabel USB-A/USB-C 110 cm
Dimenzije 100,5 x 65 x 34,4 mm
Vrijeme 99 grama
Jamstvo 2 godine

Ako ste igrač ili vam je pored stvarnog posla s računalom igranje hobi, ovo je miš kojeg biste mogli vidjeti, što bi bila šteta.

Za početak, neobično je malen u općoj kategoriji uredskih miševa, kao oni ultrakompaktni miševi koji su namijenjeni korištenju u pokretu uz prijenosnike i koji ciljaju ženske korisnike. Dolazi u tri boje: svijetlo sivoj („Pale Grey“), grafitno sivoj („Graphite“) i ružičastoj („Pink“), a nama je na test došao ovaj svijetlosivi koji izgleda kao da je namijenjen korisnicima Macova (i miš i tipkovnica jednako rade i na Macu i na PC-u).

Iako malen, ugodno je težak, pogotovo za svoje dimenzije, a dijelom je razlog tome i ugrađena baterija koja u potpunom napunjenju osigurava autonomiju od 70 dana. Prema službenim specifikacijama, 60 sekundi punjenja potpuno prazne baterije miša dovoljno je za 3 sata rada. Priloženi USB-A/USB-C kabel, s druge strane, ne može se koristiti za komunikaciju s računalom, već samo za napajanje, a podatkovna veza je isključivo bežična, bilo preko priloženog Logitech Bolta donglea ili preko Bluetootha koji već imate ugrađen u svoje računalo.

Na mišu se nalazi ukupno pet tipki i kotačića (koji je posebna liga i kojoj ćemo detaljnije govoriti kasnije), a od njih se mogu programirati dvije bočne tipke kao i kotačić. Gornja površina za držanje je silikonizirana, kao i bočne strane koje imaju ugodne horizontalne pruge koje služe za bolji hvat i smanjuju mogućnost iskliznuća miša iz ruku.

S donje strane miša, gdje ih ne možemo slučajno pritisnuti, nalaze se još dvije tipke – jedna za paljenje i gašenje miša, a druga za prebacivanje tri frekvencije kojima ste spojeni na do tri računala.

Kotačić na mišu je klasa za sebe i da budemo iskreni, glavni razlog zbog kojeg bi se netko mogao odlučiti za Bilo gdje 3S. Radi se o posve metalnom kotaču koji radi u dva osnovna načina – posve glatkom („slobodni hod“) i „nazubljenom“ („čegrtaljka“) odnosno, s jasno osjetljivim „zupcima“ koji zapravo – ne postoje.

Naime, u mehanizmu kotača nalazi se elektromagnetska sklopka koja je ili uključena ili isključena, kako možete vidjeti na shematskom prikazu uz tekst. Kada je isključen, kotač se vrti bez otpora i (virtualnih) zubaca, kada je uključen, pruža otpor i osjećaj zupčanika kojeg se otpor može podesiti iz vozač (Opcije Logi+).

Magspeed mehanizam koji upravlja ponašanjem mišjeg kotača – shematski prikaz rada
Magspeed mehanizam koji upravlja ponašanjem mišjeg kotača – shematski prikaz rada

Smicanje (skroliranje) je, pak, nevjerojatno glatko (i brzo – do 1000 linija u sekundi), a posebno je ugodno što kotač ima i određenu inerciju, pa je čitanje – točnije, preletanje – dugačkih tekstova na više (desetaka) ekrana vrlo jednostavno – samo ga zavrtimo…

Što se tiče razlučivosti senzora miša, ona ima maksimalno 8000 DPI, a jedan se može podesiti od 200(?) do maksimuma u koracima od 50 DPI. Zadana vrijednost je 1000 DPI.

Moramo priznati da smo u početku imali problema s bežičnim vezom i registracijom pomaka što smo pripisivali lošem senzoru, no pokazalo se da je problem u prijemu signala. Naime, ako je bežično dongle (Logitech Bolt) nije bio u liniji vida s mišem i tipkovnicom i miš i tipkovnica bi povremeno poludjeli. A upravo je Logitech Bolt, samostojeći USB primopredajnik trebao riješiti problem nepouzdane Bluetooth veze u uvjetima modernog ureda koji s hrpom WiFi i BT signala i šumama u gigahercnom spektru koji stvaraju i sama današnja računala svojim komponentama. Vlasnici bežične periferije svjesni su ovoga i znaju da veze znaju biti problematične, au našem slučaju smo se iznenadili da imamo povremene prekide iako je dongle bio je priključen na USB na prednjoj strani računala i samo 70-ak cm od miša. Kad smo ga stavili u USB čvorište koje je samo desetak centimetara bliže, odnosno u ravnini površine stola, problemi su nestali, kako s prijemom signala miša, tako i tipkovnicom.

Usput, kad smo već kod postavki rada, posebno nam se dopalo posve automatsko instaliranje vozač i Logi Options+ softvera čim je računalo prepoznalo uređaje. Nakon potvrdnog odgovora na upit želimo li instalirati Logi Options+, u svega par sekundi bez ikakvog ručnog prtljanja po Internetu softver je „magično“ sam instaliran i podešen.

Usprkos malim dimenzijama miš začudno dobro paše i većim rukama. Ne možemo reći da bismo ga koristili za igranje (čak i da je rezolucija bežične veze u rangu igraćih miševa), ali za svakodnevno klikanje po internetskim linkovima i izbornicima u programima – više nego pristojan miš čak ako zanemarimo doslovce najbolji kotačić koji smo ikada vidjeli i osjetili na bilo kojem mišu.

Cijena bi za ovoličkog miša možda mogla biti i malčice prijateljskija prema džepu.

Logitech MX Anywhere 3S

  • Mogućnost povezivanja s tri računala
  • Odgovarajući softver (Flow) koji to iskorištava
  • Izvrstan kotačić

  • Potrebna je optička veza s donglom da bi se izbjeglo smetnje
  • Cijena
  • Prekratak kabel za punjenje

Ergonomija 8

Performanse 8

UKUPNI DOJAM 8

Logitech MX tipke S

TEHNIČKI PODACI
Mehanizam škare
Pozadinsko osvjetljenje Da, bijelo
Baterija Li-ion (neizmjenjiva)
Povezanost Logitech Bolt, Bluetooth LE
Kabel USB-A/USB-C 110 cm
Dimenzije 430 x 132 x 21 mm
Vrijeme 810 grama
Jamstvo 2 godine

MX tipke S je tipkovnica koja spada u kategoriju visoko stiliziranih, ali istodobno je mnoštvom funkcionalnih rješenja koja idu i dalje od samo oku ugodnog dizajna. Naravno, ako niste među onima koji cijene niskoprofilne tipkovnice kratkog hoda tipki, tada će vam biti potrebno neko vrijeme da se na nju naviknete, ali ne pretjerano – naime, usput kompaktnom dizajnu, sve tipke su pune veličine (voljeli bismo da je Enter malo veći…) i ugodno zaobljene, sa površinskim slojem polimera koji daje osjećaj blage „gumiranosti“ (ili „baršuna“ – ovisno o tome koga pitate) koja sprječava klizanje prstiju.

Izvorni dodaci su tri tipke za prebacivanje frekvencije između trima računalima na koja se može povezati, smještene iznad Insert/Home/PgUp tipke (na mjestu gdje obično stoje tipke Prtsc/ScLck i Pause/Brk tipke), a više numeričkog dijela su namjenske funkcijske tipke za pozivanje kalkulatora, snimanje zaslona (neophodna jer ne postoji PrtScn, pa tako ni kombinacija Alt-PrtScn…), tipka za aktiviranje skočnog izbornika u aplikacijama koje ga imaju i LockScreen tipka za brzo prebacivanje na zaslon za prijavu ako gledate NSFW materijal na računalu…

Kako tipkovnica jednako dobro radi s Macom kao i na PC-ima (i na Linuxu, ChromeOS-u, iPadOS-u) tako su kontrolne tipke uz razmaknicu „dvojezične“, makovske i pisijaške: opt/start i cmd/alt.

Neobičnost je što su funkcijske tipke dostupne tek u kombinaciji s Fn tipkom, a primarna im je namjena pristup funkcijama pozadinskog osvjetljenja, prepoznavanja govora, paljenja i gašenja mikrofona, reprodukcije multimedije pa čak i – “emoji tipka” (F6, ako se netko pita). Srećom, sve je ovo moguće promijeniti iz upravljačkog programa (Logi Options+) tako da možete namjestiti da su funkcijske tipke primarne, a ove s dodatnim mogućnostima budu one kojima se pristupa u kombinaciji s tipkom Fn.

Tipkovnica ima nekoliko tehnologija koje su nam se dopale.

Prvo, tu je „pametno osvjetljenje“ (misli se na pozadinsko osvjetljenje) koje se aktivira pomoću – senzora blizine prstiju. U početku smo mislili da se radi o vibracijama koje tipkovnica detektira na radnom stolu kad na nj stavimo ruke, ali onda smo pročitali upute (RTFM – uvijek dobra ideja…) i ispostavilo se da se ne radi ni o kakvim „vicijama“, već je dovoljno približiti ruke tipkovnici da se ova probudi iz stanja obamrlosti. Kako znamo da se probudila? Prema pozadinskom osvjetljenju.

U odnosu na RGB i „duga“ tipkovnice koje smo nedavno imali na testu jednostavno bijelo pozadinsko osvjetljenje tipkovnice i tipkovnice se možda ne čine dovoljno zabavnim, ali ovo nije „takva” tipkovnica. Dizajn je ozbiljno-poslovan, a ne igračko-žovijalni tako da je šareno osvjetljenje van bilo kakve aspiracije koja projicira MX tipke S.

Također, umjesto mehaničkih tipki, ova koristi daleko tišu Logitechovu kombinaciju membrana i škara (škare), zgodnog mehanizma koji daje poseban osjećaj tipkanja koji je između mehaničkih tipkovnica (onih mekših – smijeđa ili Crvenaprekidači, recimo), ali bitno tiši – sasvim prikladno i za noćno tipketanje.

Zahvaljujući stavkama Smart Actions iz softvera za upravljanje, moguće je definirati makronaredbe za neke repetitivne ili druge zadatke, softver dolazi s nekoliko zadanih prijedloga koje možemo odmah pokrenuti bez potrebe za izradom vlastitih.

Također vrijedi spomenuta baterija i punjenje koje je svakako jedna od najvažnijih stavki svakog bežičnog uređaja.

Prema Logitechu, MX Keys S s upaljenim pozadinskim osvjetljenjem radi na jednom punjenju (baterija od 1,5 Ah) 10 dana „uobičajenog rada“, odnosno s isključenim pozadinskim osvjetljenjem do 5 mjeseci rada. U našem slučaju našeg „uobičajenog rada“ gubili smo oko 10% kapaciteta baterije dnevno, s uključenim pozadinskim osvjetljenjem tako da se ovo čini dobrom procjenom. Za one koji više tipkaju (i nama je ljeto i manje se tipka nego uobičajeno…), ovo bi možda moglo biti malo kraće.

Tipka miša stiže

Ukupni dojam je da se radi o kvalitetnom proizvodu – masivnom (preko 800 grama), pretežno metalnom (brušeni aluminij) s visokokvalitetnom plastikom i polimerima koji daju ugodan osjećaj pod prstima. Unatoč kompaktnom dizajnu, sve su tipke pune veličine (funkcionalne su, iako su malo kompaktne visine), pa je tipkanje vrlo ugodno i za nas koje inače ne preferiramo posebno niskoprofilne tipkovnice, a još ugodnije za one oko nas koji inače trpe naše batine na mehaničkoj tipkovnici.

Imajte na umu da usprkos kompaktnim dimenzijama, ovo zbog svoje mase nije idealna tipkovnica za prijenosnik, ako ste od onih kojima uobičajene prijenosne tipkovnice ne leže. Naime, preteška je da bi je bilo ugodno nositi čak i najlakšim moj laptop ja bilježnicamaali trajno „posađena“ na radnom stolu izgleda vrlo stilski dotjerano i „otmjeno“, ako takav pridjev ide uz tipkovnicu.

Apsolutno najbolji dio ove mišje-tipkovničke kombinacije, MX bilo gdje 3S ja MX tipke S je priložen softver Flow, koji daje mogućnost prebacivanja podataka s povezanih računala samo prebacivanjem s jednog zaslona na drugi (na svakom treba biti instaliran softver i svakako treba biti povezan s tipkovnicom i mišem da bi radio). Iako prebacivanje s ekrana na ekran trenutno nije – pauza traje nekoliko sekundi di – neusporedivo je brže nego prebacivanje na pohranu u oblak (Dropbox, OneDrive, Google Drive…) ili slanje e-poštom ili na neki drugi uobičajeni način. Vrlo impresivno.

Cijene bi mogle biti i niže, ali ne smatramo ih stravično visokima da bi bitno utjecale na odluku o kupnji.

Logitech MX tipke S

  • Kvaliteta izrade
  • Oblikovati
  • Flow softver
  • Podrška za rad s tri računala istodobno
  • Logi opcije+

  • Cijena
  • Povremeni problemi s bežičnom mrežom
  • Niski profil nije za svakoga
  • Nemogućnost žičnog povezivanja
  • Kratkoća kabela za punjenje

Izrada 10

Mogućnosti 9

Isplativost 7

Ukupni dojam 8

Više o temiIzvor:Bug.hr