Sve je izglednije pretekanje nezadovoljstva poduzetnika u tužbe

Tvrtka Benzin podnijela je tužbu protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zbog Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Potvrđeno je Lideru iz Ministarstva, no Petrol se, čini se, za sada odlučio na šutnju. Uzimajući u obzir da je prošlog tjedna već donesena jedna presuda na Prekršajnom sudu u Zagrebu, ona u korist zagrebačke frizerke Sabine Samardžije kojom je nepravomoćno poništena kazna Državnog inspektorata zbog navodno neopravdanog povećanja cijena, izgleda da je počeo proces protiv države.

Doduše, rano je za to, no sigurno je da ima još nezadovoljnih državnih postupanjem u posljednje vrijeme. Neki obrtnici i poduzetnici neslužbeno su nam rekli da su spremni ići do kraja u korištenju pravnih mogućnosti, no za sada ne žele o tome javno govoriti.

Ipak, možemo reći da u Hrvatskoj postoje tri skupine poduzetnika i obrtnika koji bi mogli biti potencijalni tužitelji države: naftni distributeri zbog ograničenja cijena goriva, tvrtke koje imaju bioplinska postrojenja, također zbog ograničenja cijena otkupa struje, te tvrtke i obrtnici koje je Državni inspektorat kaznio zbog navodno neopravdanog povećanja cijena.

U Glasu poduzetnika kažu da za sada nemaju informacija o tome da poduzetnici pripremaju tužbe, ali dodaju da su uložili žalbe na prekršajne naloge koje su dobili od Državnog inspektorata zbog navodno neopravdane promjene cijena nakon uvođenja eura. Ne žele niti komentirati kakvi su izgledi poduzetnika u eventualnom sudskom postupku, nijedan slučaj ljutite frizerke ne pokazuje da su veliki. Razlozi su jasni, zakonska je osnova za kažnjavanje poduzetnika nedorečena, o čemu smo već pisali, ali kad govorimo o uspjehu frizerke Samardžije (doduše, presuda je nepravomoćna), još je važnija poruka ostalima koji se smatraju oštećenima: izgledan je uspjeh na sudu protiv države. .

Petrol je od naftnih distributera bio najgrlatiji zbog Vladinih mjera kontroliranja cijene goriva donesene 14. listopada prošle godine, ali na Liderov upit šuti. Ljute se nedvojbeno i drugi, ali gotovo nitko od velikih (uključujući i Inu, od koje i ne očekujemo da tuži državu) nije odgovorio na naša pitanja.

Sva raspoloživa sredstva

Odgovorio je jedino Lukoil Croatia, koji, istina, kaže da je tržište naftnih derivata kaotično i dugoročno svakako neodrživo za sve naftne trgovce, no ta tvrtka ne namjerava tužiti državu. Štoviše, iz nje poručuju da s Vladom namjeravaju nastaviti konstruktivnu komunikaciju kako bi zajednički pronašli kvalitetna rješenja na zadovoljstvo kupaca i tvrtki. Kažu također da je poslovanje itekako otežano i da svakodnevno ulažu napore kako bi poslovna šteta bila na najmanjoj mogućoj mjeri i kako godinu ne bi završili s čistim gubitkom.

– Iako smatramo da je Vlada donijela ispravno i potrebno rješenje u ovakvim okolnostima, potrebno ga je što prije korigirati kako bi prihvatili, točnije priznali osnovne troškove našeg poslovanja, kao što su npr. , troškovi transporta i skladištenja, koji ne bi trebali ulaziti u obračun marže. HUP je 10. veljače ove godine Vladi uputio prijedlog koji upozorava upravo na ovu problematiku, a koji podržavamo i smatramo pravednim i prema potrošačima i prema distributerima naftnih derivata – kažu u Lukoilu Hrvatska.

Ni mali, barem za sada, ne najavljuju otvoreno da će tužiti državu iako, procjenjuje predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac, njezinih četrdeset tvrtki članica od 14. listopada prošle godine trpi gubitke od 35 milijuna eura (262,5 milijuna kuna). Za sada su se ograničili na Ustavni sud.

– Budući da naši apeli u dopisima Ministarstvu gospodarstva i premijeru nisu donijeli pozitivan odgovor i da nije bilo naznaka da je Vlada spremna na neki način nadoknaditi štetu malim distributerima, naša je udruga Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Vladinih odluka. Sud još nije donio odluku, a Udruzi ostaje da se bori svim raspoloživim pravnim sredstvima kako bi zaštitila naše interese i pokušala spasiti naše poslovanje, koje je u katastrofalnom stanju – kaže Miljavac.

Zbog Vladine kontrole cijena mnogi članovi Udruge moraju smanjiti poslovne aktivnosti, što je izazvalo pad njihovog tržišnog udjela. Prije ograničenja cijena mali distributeri pokrivali su 23 posto hrvatskog tržišta maloprodajnih naftnih derivata, a nakon toga

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr