Pametni gradovi: Kako Zlatar razvija kulturu i svijest o održivom razvoju?

Prošle se godine među pet najboljih malih gradova u kategoriji Smart City između ostalih našao i grad Zlatar koji, kako tvrde, konkurira brojem punionica za električna vozila i udjelom energetski učinkovite rasvjete s javnim rasvjetnim tijelima od 80 mjestostopom odvojeno sakupljenog otpada od 23,8 mjesto te dostignutim indeksom digitalne spreme gradske uprave od 27 mjesto.

Grad, koji se ističe naprednom digitalnom i zelenom tranzicijom, sljedeće godine planira započeti s projektom postavljanja kamera na javnim površinama, što će ujedno biti i temelj za buduće projekte u segmentu pametnih gradova, kako bi se smanjila šteta za javnost i stvaranje imovine ilegalnih odlagališta otpada. .

– Planira se uvođenje i SMART parking koji će omogućiti olakšan pronalazak i plaćanje parking mjesta za građane, smanjenje nepropisno parkiranih vozila, manje gužve i veću protok prometnica, smanjenje emisije CO2 i razvoj SMART parka koji uključuje off-on igre za djecu, postavljanje pametnih spravi za vježbanje i postavljanje pametne rasvjete – priopćili su iz Grada.

Nadalje, za kvalitetan razvoj civilnog društva uspostavit će se, tvrde, Platforma za udruge koji će omogućiti brzu i učinkovitu komunikaciju, sadržajno umrežavanje i nova partnerstva te digitaliziran proces prijava i izvješćivanja projekata. U planu je i redizajn web stranica za građane, kao i razvoj e-usluga kojima se planira kreirati i prilagoditi nova platforma za građane s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva građana.

– Na novoj gradskoj platformi bit će implementirane podstranice za udruge, poduzetnike i aktere ruralnog turizma kao i WebGIS preglednik. Geografski informacijski sustav (GIS) omogućit će građanima i gradskoj upravi jednostavno odabiranje i filtriranje prostornih podataka na kartografskoj podlozi i transparentno upravljanje javnim vlasništvom – navode dodajući da će se razvojem digitalne platforme za poduzetnike (podstranice) osigurati digitalno mjesto za informiranje i komunikaciju s poduzetnicima. jednom mjestu unutar gradske platforme, a na taj će se način omogućiti objedinjeno informiranje i oglašavanje poduzetnika te jednostavnija komunikacija između poduzetnika i gradske uprave.

Još jedan od planiranih projekata je umrežavanje aktera ruralnog turizma i stvaranje novih potencijala te digitalizacija i označavanje biciklističkih i planinarskih staza na Ivanščici. Također se planira postavljanje edukacijskih panela na kojima će se pružiti upute o ispravnom odlaganju otpada te različite prednosti ‘zero waste’ pokreta za zdravlje. Paneli će putem QR kodova omogućiti stanovnicima i skupljanje bodova za nagradu ‘Za Zeleni Zlatar’. Krajnji cilj projekta je razviti kulturu i svijest o održivom razvoju i doprinosu svakog pojedinog građanina.

U proteklih par godina Zlatar, u nastojanju da ide u korak s vremenom i sveprisutnom digitalizacijom usvoji Strategiju razvoja pametnog grada, a uveli su i aplikacija ‘Na dlanu’ kojom je omogućeno lakše i brže prijavljivanje komunalnih problema. Kao jedne od najvažnijih projekata navode i projekt modernizacije sustava javne rasvjete te suradnju s HEP-om u kojem su realizirali postavljanje punionica za električna vozila.

Detalje o provedenim projektima te o projektima koji će se tek realizirati možete saznati na devetoj Liderovoj konferenciji Pametni gradovi 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu. Na konferenciji će uz predstavnike

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr