Poznati lijekovi mogu izazvati karcinom i smrt. Posebno ugroženi pušači

Odobrena primjena razlikuje se za pojedine lijekove, kako je navedeno u odgovarajućim informacijama o lijeku, upozoravaju u Hrvatskoj agenciji za lijekove.

Tvrtke AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG, Galapagos NV, Eli Lilly Nederland BV i Pfizer Europe MA EEIG su u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranim preporukama za minimiziranje rizika od malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja, ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije i fatalnih ishoda povezanih s primjenom inhibitora Janus kinaze [Cibinqo (abrocitinib), Jyseleca (filgotinib), Olumiant (baricitinib), Rinvoq (upadacitinib) i Xeljanz (tofacitinib)].

Inhibitori Janus kinaze (JAK inhibitori) odobreni su za liječenje nekoliko kroničnih upalnih poremećaja (reumatoidni artritis, psorijatični artritis, juvenilni idiopatski artritis, ankilozantni spondilitis, aksijalni spondiloartritis bez radioloških dokaza, ulcerozni kolitis, atopijski dermatitis i alopecija areata). Odobrena primjena razlikuje se za pojedine lijekove, kako je navedeno u pripadajućim informacijama o lijeku, upozoravaju uHrvatskoj agenciji za lijekove.

“Kod primjene inhibitora Janus kinaze u bolesnika s reumatoidnim artritisom i određenim čimbenicima rizika opažena je povećana incidencija malignih bolesti, velikih kardiovaskularnih štetnih događaja, ozbiljnih infekcija, venske tromboembolije i fatalnih ishoda, u usporedbi s primjenom inhibitora faktora tumorske nekroze alfa”, ističu u Agenciji. .

Navedeni rizici smatraju se učincima skupine lijekova i značajni su za sve odobrene indikacije JAK inhibitorakod upalnih i dermatoloških bolesti. JAK inhibitore treba koristiti samo ako nisu dostupne prikladne terapijske alternative u bolesnika s čimbenicima rizika.

Navedene JAK inhibitore treba koristiti samo ako nisu dostupne odgovarajuće terapijske alternative u bolesnika. Agencija navodi da su ugroženi pacijenti stariji od 65 godina, sadašnji ili bivši dugotrajni pušačite oni koji imaju druge čimbenike rizika za kardiovaskulu

Više o temiIzvor:Poslovni.hr