Asus ROG Strix G16 je gaming laptop za one čije cijene nisu važne

SPECIFIKACIJE – Asus RoG Strix G16
Zaslon 16” / 2560×1600 / IPS/ 240 Hz
Procesor Intel Core i9-13980HX (8P, 16E / 32T)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4080
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 2TB GB NVMe PCIe
Mreža IntelWi-Fi 6E AX211 2×2, Bluetooth 5.2
Priključci 1 × HDMI 2.1
2x USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4, DisplayPort, napajanje)
2 × USB 3.2 Gen 2 Type A
3,5 mm audio
Vrijeme 2,38 kg
Dimenzije 354 × 264 × 30,4 mm
Operacijski sustav Prozor 11 Početna
Jamstvo 2 godine
Cijena 4.990,00 eura

Asus svake godine predstavlja nekoliko serija prijenosnih računala za igranje, a ROG Strix je najbliži klasični igrač s računalom bez fokusa na manjim gabaritima. Za uređaj koji nosi ovako snažan hardver, prva stvar koju treba pogledati je hlađenje. U tom segmentu Asus je u odnosu na prošlu generaciju maknuo sučelja sa stražnje strane prijenosnika koji je sad u potpunosti posvećen ispuhu zraka i prijenosnom računalu daje agresivniji izgled. Iznutra se još za hlađenje brinu tri velika ventilatora i tekući metal za bolju disipaciju topline.

Sav taj trud oko hlađenja napravljen je jer ROG Strix G16 ima dva ogromna potrošača koji se oboje znaju grijati. Okosnica sustava je Core i9 procesor 13. generacije koji dolazi sa 8 Izvođenje ja 16 Učinkovitost jezgri te visokim radnim taktom koji dosiže 5,60 GHz. Uz snažan Raptor lake procesor koji može povući do 130 W, laptop je opremljen s novom generacijom Nvidia grafičkih kartica. RTX 4080 druga je po jačini kartica novije generacije i pokreće ju AD104 čip te ima 12 GB GDDR6X memorije. Za karticu vam treba 170 W, a isporučuje 7680 shader i 232 tensor core jezgre.

Zadnja strana prijenosnog računala u cjelosti posvećena je hlađenju snažnih komponenti, što doprinosi i agresivnijem dizajnu
Zadnja strana prijenosnog računala u cjelosti posvećena je hlađenju snažnih komponenti, što doprinosi i agresivnijem dizajnu

Kako je nativna rezolucija prijenosnika 2560×1600 piksela, RTX 4080 povući će sve moderne igre bez problema preko 60 FPS-a. S druge strane, IPS zaslon prijenosnog računala ima osvježavanje zaslona od 240 Hz što ćete moći iskoristiti uz manje zahtjevne igre. Kako postoji samo jedna grafička kartica iznad ove uopće u prijenosnim računalima, radi se o ponajboljem dostupnom rješenju za igranje na prijenosnim računalima. Ova se konfiguracija zasada može naručiti preko nekih webshopova, a cijena joj je paprenih malo manje od 5000 eura. Dostupne su i slabije konfiguracije s i5 procesorom i 4060 grafikom.

Kada smo već spomenuli zaslon, ROG Strix G16 prihvatio je prošireni modu 16” zaslona i omjera zaslona 16:10. Dizajnom se radi o klasičnom računalu, koje vrvi detalji poput LED-ice, RGB osvjetljene tipkovnice s posebno izdvojenim WASD tipkama i nešto agresivnijim dizajnom. Neobičan je smještaj web kamere koja strši iznad zaslona i ima (samo) HD rezoluciju. Kućište je osim plastičnog poklopca zaslona. Tipkovnica ima punu veličinu tipki, jedino što su tipke za smjer „utopljene“ u ostatak i moglo bi ih se u žustrini igre promašiti. Touchpad je iznimno prostran, a RGB osvjetljenim tipkama i LED trakom na prednjem dijelu uređaja možete upravljati putem aplikacije Armory Crate. Ona ima i neke druge opcije vezane uz TDP hardver.

Što se tiče sučelja, prisutna su dva USB porta obje varijante, s tim da jedan C port ima podršku za Thunderbolt, a drugi za Display Port i isporuku napajanja. Uređaj dolazi s do 32 GB radne memorije kao u slučaju ove najveće konfiguracije te SSD-om od 2 TB. Održan je Wi-Fi 6E standard. Riječ je o malo težem laptopu koji ima 2,3 kilograma, a na njega treba dodati i masivni strujni adapter, pa će vam ruksak kada nosite STRIX G16 težiti više od 3 kilograma.

Dva USB C porta i HDMI 2.1 predvode sučelja na odlično opremljenom uređaju
Dva USB C porta i HDMI 2.1 predvode sučelja na odlično opremljenom uređaju

Asus ROG Strix G16 dolazi s baterijom od 90 Wh s kojom ćete dobiti oko devet sati korištenja. To naravno ne vrijedi ako upalite grafičku karticu koja će potrošiti bateriju za oko sat vremena. Prijenosnik ima četiri zvučnika, dva na prednjem dijelu i dva iznad tipkovnice.

Ukupno, radi se o nabrijanom gaming prijenosniku koji ima snažan hardver, mislilo se dosta na hlađenje te dolazi s kvalitetnim IPS ekranom s visokom stopom osvježenja čime je pogodan za sve one koji žele najbolje gaming iskustvo na prijenosniku, a da pritom ne razmišljaju o cijeni. Ako želite kompromis u mogućnostima igranja, serija će dolaziti i sa slabijim hardverom te sukladno tome nižom cijenom.

Više o temiIzvor:Bug.hr