ECB: Banke u eurozoni moraju se brzo prilagoditi izmijenjenim uvjetima financiranja

Banke u eurozoni moraju se brzo prilagoditi postroženoj monetarnoj politici kako ih podizanje kamatnih stopa ne bi ‘uhvatilo na krivoj nozi’, rekao je glavni bankovni supervizor Europske središnje banke (ECB) Andrea Enria.

Predstavljajući godišnje izvješće ECB-a o nadzoru banaka, Enria je ustvrdio da je stanje banaka u eurozoni solidno, no upozorio je da se zbog oštrog rasta troškova zaduživanja tijekom prošle godine banke više ne mogu oslanjati na jeftino financiranje i rast financijskih tržišta.

Povećanje kamatnih stopa i kvantitativno zaoštravanje traže se od banaka da se usmjere na likvidnost i na rizike financiranja, rekao je Enria u intervjuu priloženom izvješću, koje je sastavljeno krajem veljače, prije previranja u globalnom financijskom sektoru, napominje ECB.

Ako banke brzo ne prilagode mehanizme za upravljanje rizicima, “izazovnije okruženje za financiranje” moglo bi dovesti pod znak pitanja pretjerano jednostavne strategije koje su se razvile u razdoblju poticajne monetarne politike, upozorava Enria. Prijeti opasnost da ih se promjena ‘uhvati na krivu nozi’, naglasio je.

Podizanje troškova zaduživanja vjerojatno će pritisnuti neto vrijednost banaka, napominje ECB u izvješću. – Banke, trebale bi usvojiti solidnu i konzervativnu praksu u izradi modela upravljanja imovinom i obvezama kako bi se prilagodile promjenama u preferencijama i ponašanju potrošača kada se promijene kamatni režimi – rekao je Enria, dodajući da bi trebalo pažljivo pratiti rizike koji proizlaze iz osiguranja izvedenica od rizika.

Izvještaj supervizora pokazalo je da su velike banke u eurozoni u rujnu 2022. imale pokazatelj omje

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr