Cijene nafte porasle prema 75 dolara, stišan strah od rizika u bankovnom sektoru

Cijene nafte porasle su u utorak prema 75 dolara budući da je spašavanje posrnule švicarske banke švicarski kreditstišalo bojazni da bi rizici u bankovnom sektoru mogli prigušiti gospodarski rast i potražnju za naftom.

Već londonskom na tržištu je cijena barela poslije podne bila viša za 79 centi nego na zatvaranju jučerašnje trgovine i iznosila je 74,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,39 dolara višoj cijeni, od 69,03 dolara.

Tržišta su prošli tjedan uzdrmala previranja u bankovnom sektoru koja su izazvala probleme u skupini američkih banaka srednje veličine iu švicarskom Credite Suisse.

Raspoloženje se poboljšalo nakon što je UBS je preuzeo Credit Suissea središnje banke u eurozoni, SAD-u, Švicarskoj, Britaniji, Japanu i Kanadi najavile su da će pojačanim oslanjanjem na mehanizam razmjene valute osigurati likvidnost u financijskom sustavu.

– Nervoza zbog banaka možda je jučer popustila, ali je još prisutna – rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

– Čini se da je kriza u dogledno vrijeme riješena, ali i dalje postoji strah od novog vala prodaje – dodao je Brennock.

Trgovci strahuju da bi kriza u bankovnom sektoru mogla prigušiti gospodarski rast, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

Pozornost ulagača okreće se sada sjednici američke središnje banke koja će nakon njezinog završetka u srijedu objaviti odluku o kamatnim stopama.

Otkako su početkom mjeseca buknuli problemi u bankovnom sektoru, tržišta su snizila procjene o podizanju kamatnih stopa u SAD-u na četvrtinu postotnog boda. Do veljače kraja očekivalo se da će ih Fed podići za pola postotnog boda.

U takvom je okruženju indeks dolara danas ponovo pao, nakon što se u ponedjeljak nakratko spustio na najnižu razinu u pet tjedana. Slabiji dolar može povećati potražnju za naftom jer jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Trgovci će također pomno pratiti sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, koji će početkom travnja ponovno razmotriti proizvodnu politiku.

Izvori u OPEC+ rekli su Reutersu da pad cijena odražava zabrinutost banaka, a ne poremećenu ravnotežu između ponude i nafte

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr