Raspoloženje njemačkih ulagača snažno pogoršano u ožujku

Raspoloženje njemačkih ulagača snažno se pogoršalo u ožujku pod pritiskom straha od nove financijske krizeizvijestio je u utorak institut za ekonomska istraživanja ZEW.

ZEW-ov indeks koji prikazuje prognoze ulagača o gospodarskim kretanjima u idućih šest mjeseci pao je u ožujku za 15,1 bod u odnosu na veljaču, na 13 bodova.

– Međunarodna financijska tržišta pod snažnim su pritiskom, a visoka razina neizvjesnosti zrcali se iu očekivanjima za gospodarstvo – rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Očekivanja povrata u sektoru bankarstva i osiguranja značajno su se pogoršala, dodao je Wambach.

Tržišta je uzdrmao kolaps američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank te problemi u švicarskoj Credite Suisse prošlog vikenda preuzeo veći domaći konkurent UBS.

Ulagači s pravom strahuju da bi turbulencije u bankarskom sektoru mogle pritisnuti i realnu ekonomiju, rekao je glavni ekonomist VP banke Thomas Gitzel.

– Nije u fokusu toliki strah da bi još banaka moglo propasti, nego pitanje hoće li banke s obje strane Atlantika sada biti još restriktivnije (u kreditiranju gospodarstva) – objašnjava Gitzel.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde izjavila je u ponedjeljak da bi previranja na financijskim tržištima mogla odraditi dio posla za ECB, budući da će gušiti potražnju i inflaciju. Time se vjerojatno referirala na činjenicu da i podizanje kamatnih stopa i nervoza u bankovnom sektoru obično odvraćaju banke od kreditiranja i ‘hlade’ gospodarsku aktivnost, navodi Reuters.

Ocjene njemačkih ulagača o aktualnom stanju u najvećem europskom gospodarstvu tek su blago pogoršane u ožujku, iskazane u padu indeksa za 1,4 boda u odnosu na veljaču, na minus 46,5

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr