Putin Xiju: Želimo da kineske tvrtke u Rusiji zamijene zapad

Moskva je spremna pomoći kineskim tvrtkama da zamijene zapadne kompanije koje su napustile Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski vođa Xi Jinpingu na sastanku u Kremlju.

Drugog dana Xijeva posjeta Moskvi, Putin je rekao da su također razgovarali o predloženom plinovodu Snaga Sibira 2 kojim bi se ruski plin prenosio u Kinu.

Rusija je projekt predstavljena prije više godina, ali je sada aktualiziran pošto je Rusija okrenula Kinu koja bi kao strateški kupac zamijenila Europu. – Uvjeren sam da će se naša sveobuhvatna suradnja razvijati na dobrobit oba naroda – rekao je Putin Xiju dodajući da je Rusija “strateški” opskrbljivač Kine naftom, plinom i ugljenom.

Xi je izjavio da bi dvije zemlje trebale proširiti sjajnu “praktičnu suradnju”.- Već se vide prvi plodovi naše suradnje koja se nastavlja razvijati – rekao je Xi Putinu, prema snimcima na kablovskoj televiziji iz Hong Konga.

Ruski Gazprom već isporučuje plin Kini plinovodom Snaga Sibira na temelju 30-godišnjeg ugovora vrijednog 400 milijardi dolara od 2019. Plinovod je dugačak oko 3000 kilometara.

Ali izvoz u Kinu samo je mali dio u usporedbi s rekordnih 177 milijardi kubičnih metara plina isporučenih u Europi 2018. i 2019. Od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022., isporuke u Europi drastično su smanjene, na 62 milijarde u 2022. Putinu se najavljuje da bi Rusija

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr