Brutalizam u uređenju: Kako je serija The Last Of Us utjecala na popularizaciju ovog stila?

Osjećaj tjeskobe

Upravo zbog svoje estetike, takve građevine često služe kao inspiracija mnogim distopijskim filmovima i serijama. Njihova hladna paleta boja i betonske zgrade, hladni podovi i poluprazne prostorije stvaraju osjećaj napetosti, osamljenosti i iščekivanja. Upravo je postignuto vrijeme i onaj neugodan osjećaj u seriji Zadnji od nas. Pročišćene od suvišnih detalja, scenografije koje imamo priliku vidjeti u seriji evociraju onaj neugodan osjećaj nemoći i straha. Budući da je riječ o novom svijetu u kojem se promijenila struktura društva (iako su poveznice s današnjim vremenom i više nego očite), scenografija odgovara novonastaloj situaciji u kojoj su se nakon širenja virusa pronašli ljudi diljem svijeta.

‘Neobrutalizam’ – Minimalistički pristup uređenju i eleganciji

Burtalizam svoje lagano buđenje doživljava u 2023. Neki će reći, opravdano jer smo se i mi našli u jednoj pandemijskoj situaciji koja je savršeno oslikana upravo ovom serijom. No nećemo o pandemiji, već se bacamo na ljepšu stranu – uređenje interijera, čišćenje i organiziranje naših domova (ipak je proljeće, a proljetno čišćenje dobro dođe u prostorije koje su bile zatvorene cijelu zimu). Upravo je ove godine brutalizam doživio svoju renesansu pa sve češće na društvenim mrežama viđamo interijere inspirirane upravo ovim stilom. Budući da je riječ o minimalističkom pristupu s naglaskom na funkcionalnost i jednostavnost u uređenju, stvarao se onaj utilitaristički osjećaj, djelovao je hladno i pomalo depresivno. Stoga su se mnogi dizajneri interijera potrudili modernizirati ovaj stil.

Hladnom betonu dodali su prirodne materijale poput drva koje prostoru dodaje dašak topline, staklo koje stvara iluziju prostranosti te metala koji pomaže u kreiranju industrijskog stila. Izbjegavanje kičastih detalja svakako će se svidjeti ljubiteljima pročišćene estetike. Njegova jednostavnost i minimalizam mogu pružiti elegantan i moderan izgled interijera.

Više o temiIzvor: Journal.hr