'Stres zbog propasti banaka i dalje prijeti, propis treba mijenjati'

Izvršni direktor JP Morgan Chasea Jamie Dimon upozorava na repove trenutne krize.

Stres u financijskom sektoru zbog bankrota dviju američkih banaka u ožujku i dalje prijeti i trebao bi se riješiti revizijom regulatornog procesa, smatra izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon.

“Trenutna kriza još nije gotova, a čak i kada bude iza nas, bit će njezinih posljedica u godinama koje”, rekao je dugogodišnji izvršni direktor jedne od najvećih svjetskih banaka u pismu dioničarima. Podcrtava da nedavni potresi nisu imali sličnijima iz globalne financijske krize 2008.

Šteta za sve banke
Propast regionalne banke iz Silicijske doline, fokusirane na tehnološke tvrtke i startupe, 10. ožujka bila je posljedica povlačenja desetak milijardi dolara depozita, a Signature banka stavila je ključ u bravu dva dana kasnije. Samo nekoliko dana kasnije, izjava jednog od najvećih dioničara Credit Suissea da neće dokapitalizirati banku rezultirala je hitnom prodajom UBS-u.

Bjeg štednje iz regionalnih banaka potaknuo je nervozu na financijskim tržištima, potaknuvši najveće američke vjerovnike, uključujući JP Morgan Chase, da ubrizgaju 30 milijardi dolara likvidnosti pomogle Prvoj Republici, za koju se strahovalo da će postati novi SVB. Iako zbog problema regionalnih banaka analitičari procjenjuju da će najveća korist imati najveći vjerovnici, oni preveliki da propadnu, Dimon ističe da JP Morgan želi ojačati manje banke za dobrobit sustava.

“Svaka kriza koja potkopava povjerenje Amerikanaca u njihove banke šteti svim bankama – činjenica koja je bila poznata i prije ove krize. Iako je istina da su veće banke ‘profitirale’ na ovoj bankarskoj krizi zbog priljeva depozita iz manjih institucija, apsurdna je pomisao da im je ovaj kolaps na bilo koji način bio dobar”, napisao je Dimon upozoravajući na nepredvidive promjene regulative.

Napisao je da je većina rizika, uključujući potencijalne gubitke od obveznica koje se drže do dospijeća, “skrivena naočigled” jer je međusobno povezana mreža baze depozita SVB-a nepoznata.

“Nedavni kolaps Silicon Valley Bank (SVB) u SAD-u i Credit Suisse u Europi, zajedno s povezanim stresom u bankarskom sustavu, naglašavaju da jednostavno ispunjavanje regulatornih zahtjeva nije dovoljno. Mnogo je rizik, a upravljanje rizicima zahtijeva stalno i budno praćenje kako svijet se razvija”, ocijenio je.

Uprava je odgovorna, ali
Pozvao je strogu regulaciju, istaknuvši da su obveznice koje se drže do dospijeća, danas problem za mnoge banke zbog rasta prinosa, zapravo visoko rangirani državni dug te da testovi na stres ne ukazuju na brži rast kamata.

“Ovim se ne uprava

Više o temiIzvor:Poslovni.hr