Švicarski regulator: Bankrot Credit Suisse uništio bi švicarsko gospodarstvo, spajanje najbolja opcija

Dopuštanje bankrota posrnulog Credit Suissea uništilo bi švicarsko gospodarstvo i financijski sustav te bi vjerojatno rezultiralo gomilanjem depozita u drugim bankama, poručili su iz FINMA-e, švicarskog tijela za nadzor financijskog tržišta.

FINMA i Švicarska središnja banka posredovale su u UBS-ovu preuzimanju Credit Suissea vrijednom tri milijarde švicarskih franaka dogovorenom sredinom prošlog mjeseca, a izvršni direktor regulatora Urban Angehrnstoji u priopćenju da je stečajni plan ‘odbačen zbog visokih materijalnih i nematerijalnih troškova’.

– Matična banka Credit Suisse AG, s ukupnom imovinom od preko 350 milijardi franaka i tekućim operacijama, propala bi, a to nije teško zamisliti katastrofalan učinak što bi bankrotirao tako velike banke kao što je Credit Suisse imao na švicarski financijski centar i privatni bankarski sektor – objasnio je Angehrn.

Kako je rekao, šteta za švicarsko gospodarstvo, financijsko središte i ugled zemlje bila bi ogromna, s nemjerljivim učincima na porezne prihode i radna mjesta. Regulator je zaključio da bi plan spajanja u konačnici bio najbolja opcija za stabilizaciju Credit Suisse i planiranje prelijevanja krize na međunarodni bankarski sektor, a iako su razmatrane i druge opcije za oporavak situacije, one bi, tvrdi, potkopale raspoloženje investitora.

– Trenutno krhko stanje financijskih tržišta nastalo je zbog monetarnog stezanja u 2022. zajedno s neizvjesnim gospodarskim izgledima, krizama u određenim američkim bankama i čija geopolitička pozadina također su bili relevantni čimbenici u donošenju odluke. Postojala je velika vjerojatnost da bi sanacija globalno važnih banaka ugrozila globalnu financijsku stabilnost – izjavio je Angehrn.

Problemi u Credit Suisseu uzburkali su se nakon kolapsa banaka u SAD-u što je izazvalo zabrinutost u bankarskom sektoru, a dodatno je ulje na vatru dodalo agresivno povećanje kamatnih stopa koje se, unatoč svim problemima, nastavilo iu ožujku.

‘Prevelik da bi propao’

Prošlog mjeseca sve su oči bile usmjerene u FINMA-ino upravljanje Credit Suisseom i spajanje s UBS-om što je prisililo regulatore na dosad neviđene razine javnog izvještavanja. Ipak, Švicarski je savezni tužitelj otvorio istragu o preuzimanjuistražujući potencijalna kršenja kaznenog zakona od strane vladinih dužnosnika, regulatora i rukovoditelja dviju banaka, prenosi Reuters.

FINMA je rekla da se krizni menadžment Credit Suisse oslanjao na standard ‘prevelik da bi propao’ razvijen nakon financijske krize 2008., pri čemu je Švicarska postala ‘prva zemlja koja se suočila s praktičnom primjenom ovog standarda’.

Kako su i sami rekli, tog slavnog 19. ožujka ove godine, banka se našla u potpuno novoj situaciji gdje su vlasti odlučile djelovati kako ne bi morale riskirati financijsku krizu. Iako je UBS-ovo preuzimanje zauzdalo poteškoće poznate banke, ujedno je povećalo nesigurnost o novonastaloj grupaciji, no regulator te nesigurnosti želi otkloniti.

Zato je Angehrn UBS opisao kao ‘snažno kapitaliziranu i dobro organiziranu banku’ čiji su strateški planovi ‘dobro utemeljeni’ i koja će se nakon završetka preuzimanja dobro suočiti sa svim većim regulatornim zahtjevima.

– U švicarskom režimu ‘prevelik da bi propao’, kapitalni zahtjevi banaka postupno rastu s veličinom banke. Drugim riječima, dvostruko veća banka mora imati više nego dvostruko veći kapital. Nakon odgovarajućeg prijelaznog razdoblja, ovi vi

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr