Odgovor na poremećaje nije ubiti chatbotove: Nadvit će se olujni oblaci. Ali sve u svemu, bit će svijetla

Propisi bi se trebali usmjeriti na način na koji se umjetna inteligencija upotrebljava, a ne na to se može nastaviti razvijati. Jasno je da može i da će utjecati na gospodarstvo.

Svijet je zapanjen iznenadnim velikim napretkom umjetne inteligencije (UI). Ali sada neki istaknuti i dobro pozicionirani ljudi na njega reagiraju pogrešnim zahtjevima da se povuče kočnica za slučaj nužde.

Otvoreno pismo kojim se pozivaju “svi laboratoriji umjetne inteligencije da odmah zaustave obuku sustava UI na najmanje šest mjeseci” dobilo je tisuće potpisa, uključujući jednu tehnološku ikonu poput Elona Muska i Stevea Wozniaka, mnogih glavnih izvršnih direktora i istaknutih znanstvenika.

Geoffreyja Hintona, jednog od pionira metode “dubokog učenja” koje stoje iza nedavnog napretka, CBS News nedavno je pitao o “brisanju čovječanstva” umjetnom inteligencijom. I, kao i uvijek, mnogi komentatori strahuju da će UI eliminirati potrebu za ljudskim radnicima.

Nepotrebna nervoza
Oni koji pozivaju na pauzu naglašavaju da se “umjetna inteligencija” razlikuje od svega što je bilo prije. OpenAI-jev ChatGPT toliko je napredan da se može uvjerljivo razgovarati s čovjekom, napisati esej bolje od mnogih dodiplomaca te pisati i otklanjati greške u programskom jeziku.

Financial Times nedavno je otkrio da ChatGPT (zajedno s Bardom, Googleovim vlastitim eksperimentalnim chatbotom) može ispričati koliko je barem prolazno dobro, napisati reklamni slogan, odabrati dionicu i zamisliti razgovor između Xi Jinpinga i Vladimira Putina.

Razumljivo je da nova tehnologija s tako naizgled ogromnim moćima izaziva zabrinutost. Ali većina je nervoze neprimjerena. Sadašnji protivnici UI obično podcjenjuju tempo tehnoloških promjena koje napredna gospodarstva već proživljavaju.

Godine 1970. zaposlenost u SAD-u bila je otprilike ravnomjerno podijeljena po zanimanjima, pri čemu je na niskokvalificirane, srednje kvalificirane i visokokvalificirane poslove otpadalo 31%, 38% i 30%, tim redoslijedom, ukupnih odrađenih sati. Pola stoljeća kasnije, zaposlenost na poslovima za srednje kvalificirane radnike pala je za nevjerojatnih 15 %.

Čak i najnovija tehnologija nije tako nova kao što se čini. Chatbotovi i virtualni pomoćnici bili su uobičajeni prije nego što je ChatGPT stigao na naslovnice. Iako internetski pomoćnik za korisničku podršku vaše banke i funkcije samodovršetka vašeg telefona ne mogu proći Turingov test, oboje koriste obradu prirodnog jezika kako bi pokušali razgovarati s vama, baš kao i ChatGPT.

Oni koji su dovoljno zabrinuti zbog UI da zagovaraju da nagazimo na kočnicu vjerojatno prenaglašavaju brzinu kojom će ona preobraziti gospodarstvo.

Koliko god impresivan, ChatGPT puno griješi. Kada sam unio upit: “Molim, navedi nekoliko članaka koje je Michael Strain napisao o ekonomiji”, naveo mi je pet članaka. Sve je izgledalo uvjerljivo, ali nisam napisao nijedan od njih.

Bolnicama, odvjetničkim društvima, novinama, trustovima mozgova, sveučilištima, državnim agencijama i mnogim drugim institucijama takve pogreške nikada neće biti prihvatljive. Odvjetnici kažu da ne žele da njihove tvrtke koriste ove tehnologije jer ne mogu riskirati objavljivanje vjerojatnih informacija na internetu. Isto će vrijediti za bolnice i podatke o pacijentima.

Sretno s Kinom
U otvorenom pismu poziva se na šestomjesečnu pauzu s UI kako bi se tvorcima politika i regulatorima omogućilo da uhvate korak. Ne, regulatori je još uvijek sustižu, a ako je najveća zabrinutost zbog UI opravdana, šestomjesečna pauza slabo bi pomogla.

Nadalje, ako je ta zabrinutost doista prenapuhana, pauziranje bi moglo nanijeti trajnu štetu narušavanjem konkurentnosti SAD-a ili prepuštanjem terena manje odgovornim akterima. U pismu se tvrdi kako bi, ako se pauza “ne može brzo provesti, vlade trebale uskočiti i uvesti moratorij”. Sretno s navođenjem Kine da se pridržava toga.

Propisi bi se trebali usmjeriti na način na koji se UI upotrebljava, a ne na to se može nastaviti razvijati. Ako postoji jedna stvar koju zloguki proroci dobro shvaćaju, to je da UI ima potencijal utjecati na velike dijelove gospodarstva – poput električne energije i parnog stroja prije nje. Ne bih se iznenadio da se UI na kraju proglasi jednako važnim kao pametni telefon ili internetski preglednik, sa svime što to podrazumijeva za radnike, potrošače i postojeće poslovne modele.

Pravi odgovor na ekonomske poremećaje nije zaustavljen

Više o temiIzvor:Poslovni.hr