A za nestašicu riže iz Kine i Pakistana kriv je rat u Ukrajini

Svijetu prijeti nestašice riže. Najveći svjetski proizvođači javljaju se kako u posljednjih 20 godina nije bio problem sa žetvom jedne od najuzgajanijih žitarica kao ove godine. Globalni manjak za 2022./2023. iznosit će 8,7 milijuna tona, predviđaju analitičari, a nestašice će najviše pogoditi jugoistočnu Aziju i Afriku gdje se konzumira 95 posto globalno uzgojene riže.

Za nestašicu riže analitičari “krive” rat u Ukrajini, ali i klimatski utjecaj na gospodarstvo proizvođača riže poput Kine i Pakistana.

Naime, u drugoj polovici prošle godine, dijelovi poljoprivrednih površina na kojima se uzgaja riža u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču riže, bili su pogođeni obilnim ljetnim monsunskim kišama i poplavama. Akumulirana količina oborina u pokrajinama Guangxi i Guangdong u zemlji, glavnim kineskim središtima proizvodnje riže, bila je druga najveća u najmanje 20 godina.

U Pakistanu, koji predstavlja 7,6 posto globalne trgovine rižom, zabilježio je pad godišnje proizvodnje za 31 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog velikih poplava prošle godine. Sve to samo potvrđuje koliko je riža ranjiva kultura.

Osim toga, riža je postala sve atraktivnija alternativa nakon skoka cijene ostalih glavnih žitarica, posebno onih koje izvozi Ukrajina, kao i padom proizvodnje u SAD-u i EU ne čudi da njezina cijena raste zbog povećane potražnje na međunarodnim tržištima. Situacija je toliko izmakla kontrolu da je Indija zabranila izvoz riže. To samo znači da su povećani tions

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr