Uzgoj jagoda za supermarkete uništava svjetski poznati nacionalni park: To je katastrofa s najavom

Rat za vodu u Španjolskoj – uzgoj jagoda za europske supermarkete uništava svjetski poznati nacionalni park Doñana. Jednoj od najvećih močvara u Europi prijeti opasnost od isušivanja.

To je katastrofa s najavom: svjetski poznatom španjolskom nacionalnom parku Doñana, jednoj od najvećih močvara u Europi, prijeti opasnost od isušivanja. Prije svega velike farme jagoda, na kojima raste crveno voće za europske potrošače, uništavaju prirodni raj u južnoj Španjolskoj, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Ali, umjesto da zaštiti park Doñana i poduzme mjere protiv stotina uzgajivača jagoda koji bez dozvole na svoja polja pumpaju podzemne vode, konzervativna andaluzijska regionalna vlada želi legalizirati ilegalni uzgoj. Europska komisija, međunarodne ekološke organizacije i progresivna španjolska državna vlada govore pak o – skandalu.

„Situacija je kritična”, kaže Eloy Revilla. Taj 51-godišnjak je šef biološke istraživačke stanice u nacionalnom parku i najbolji poznavatelj ugroženog carstva prirode. Park od 1200 kvadratnih kilometara, dom divljih konja, carskih orlova, risova, kornjača i milijuna ptica selica.

Ispruženom rukom, Revilla pokazuje na žuto-smeđu stepena okruženu borovima. Nekada je to bila laguna, kaže. Jezero u kojemu je na tisuće flaminga lovilo rakove, puževe i larve insekata. Zbog pada razine podzemnih voda, danas je ta laguna samo isušena blatna pustinja. Postala je simbol izumiranja i smrti Doñana parka, piše njemački val.

Revilla kaže da je dobrih 60 posto svih laguna, koje su srce života za vrste koje žive u nacionalnom parku, već presušilo. S lagunama nestaju i mnoge ugrožene vrste koje su u tom jedinstvenom rezervatu prirode imale jedno od svojih posljednjih utočišta.

Na više od 100 kvadratnih kilometara na sjeveru i zapadu parka, prostiru se velike plantaže. Većina jagoda koje na proljeće preplave supermarkete u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Luksemburgu, uzgaja se pod plastičnim krovovima na ovom mjestu. Posao s crvenim voćem (uglavnom jagodama, ali i malinama) je, zajedno s turizmom, najvažniji privredni sektor u južnoj španjolskoj provinciji Huelva.

U slivnom području parka Doñana već desetljećima raste brojna farma jagoda. Zato što je drago Europljana za jagodama sve veća. Španjolsko voće je obično jeftinije od bobičastog voća koje se uzgaja u zemljama sjeverne i srednje Europe. Španjolski političari iz svih stranaka bili su sretni zbog te ekspanzije i uglavnom su ignorirali masovnu krađu vode od strane poljoprivrednika.

Teška borba protiv kradljivaca vode

Ali, pritisak se povećao otkako je Europski sud pravde osudio Španjolsku 2021. godine zbog prekomjerne eksploatacije i nedostatnih zaštitnih mjera za Doñanu. Nacionalna agencija za zaštitu voda započela je inspekcijski nadzor kako bi pratila kradljivce vode. Došla je i ekološka policija koja je bagerima i cementom zatvorila stotine ilegalnih bunara. Ali uspjeh je djelomičan: neki farmeri su ubrzo na drugim mjestima pronašli rezervoare podzemne vode.

Više od 20 europskih trgovinskih lanaca, uključujući i vlasnike mnogih supermarketa u zemljama njemačkog govornog područja, pridružilo se apelu Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF. Na španjolske političare i poljoprivrednike apelira se da jamči održivost uzgoja. I među poljoprivrednicima bjesni rat za vodu.

Rat je to između poljoprivrednika koji imaju zakonsko pravo na korištenje i onih koji ilegalno navodnjavaju svoja polja podzemnom vodom. Postoje izvješća o prijetnjama onim poljoprivrednicima koji se zalažu za održivi uzgoj jagoda i koji žele stati na put ilegalnim uzgajivačima.

Problem nedostatka vode se pogoršao zbog globalnih klimatskih promjena. Sada ne samo da se isušuje nacionalni park, već sve više i polja s jagodama. Prema podacima regionalnog udruženja poljoprivrednika Freshuelva, prinos će ove godine vjerojatno biti 30 posto manje od prošle godine. Zbog nedostatka vode čak i pošteni proizvođači jagoda moraju zatvarati

Više o temiIzvor:Poslovni.hr