Sve je spremno za 29. izdanje Vinistre! Od 5. do 7. svibnja u porečkoj dvorani Žatika ponovno će se okupiti svi koji nešto znače na vinskoj sceni kako bi uživali u vrhunskim vinima 80 istarskih vinara.
Vinistra je i ove godine za istinske hedoniste pripremila dvije pop-up zone – Vinistrinu vinoteku i gourmet zonu. U vinoteci uz kupnju omiljenog vina možete iskoristiti vaučer od pet eura koji se dobije uz ulaznicu, au ekskluzivnoj gourmet zoni u petak, 5. svibnja, očekuje vas sljubljivanje koktela i sireva, dok će u subotu, 6. svibnja, ljubitelje cigara i jakih alkoholnih pića. pića uživati u ovoj jedinstvenoj kombinaciji.
Sva tri dana sljubljivat će se vino i hrana, birani istarski zalogajčići s potpisom Plave Lagune i naresci Histrisa.
S naglaskom na održivost i kvalitetu
I ove godine moći ćete kušati sve nagrađene malvazije iz Istre i svijeta uz stručno vodstvo poznatih sommeliera na izlagačkom štandu Svijet malvazija, a sala na katu iznad izlagačke dvorane rezervirana je za stručna događanja.
Tamo će već u petak, 5. svibnja, dr. sc. Marijan Bubola govoriti o sustavu zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog porijekla EU kod vina, au subotu će grupa agronoma pričati o održivom vinogradarstvu koje je hit u svijetu.
Istog dana bit će riječi i tehnologije u proizvodnji rakije, procesu od berbe do destilacije te o tehnologiji pripreme primarne sirovine i tehnologiji očuvanja kvalitete komine uz predstavljanje proizvoda tvrtke DES – Marin Žulj.
Stručni dio u subotu završava degustacijom Decanterom nagrađenih vina s Kvarnera u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i udruge Vina Kvarnera.
Izbjegnite gužve, ulaznice kupite online putem Vinistrinog webshopa
Šećer dolazi na kraju, u tom će stilu u sali za stručna događanja izgledati nedjeljni program koji otvara degustaciju istarskih kupaža pod voditeljskom palicom Tomislava Mikinca, sommeliera Hrvatskog sommelier kluba, a kako umjetnom inteligencijom do boljih vina otkrit će dr. sc. Ivana Rendulić Jelušić.
Nedjeljom završava radionicom „5 za 5 studija vinarstva“, na kojoj će dr. sc. Mario Staver, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci predstaviti nagrađena vina studenata koji su znanja stjecali na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.
U tjednu održavanja Vinistre porečki ugostitelji pripremili su posebne jelovnike s pićem dobrodošlice, a na porečkoj rivi 5. i 6. svibnja pravi warm-up uoči dva atraktivna koncerta, u petak nastupa Night Express, au subotu Gustafi.
Dobra je vijest da se ulaznice za 29. Vinistru i radionice od ove godine mogu kupiti na linijinajiščekivanija vinska manifestacija u ovom dijelu Europe nikada nije imala bogatiji program.
Nakon Vinister Bruxelles svjetsko natjecanje
„Istarski vinski mjesec već 3. svibnja započinje tradicionalnom svečanom dodjelom odličja proizvođačima koji su svoje uzorke poslali na Vinistrino ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te 14. Svijet malvazije. Svečana dodjela najljepši je uvod u Vinistru koju svake godine posjećuje i sve više stranih gostiju. Već tjedan nakon naše izložbe, od 11. do 14. svibnja, u Žatici nas očekuje prestižno svjetsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles.
Iako je ovaj događaj zatvoren za javnost, od iznimnog je značaja za istarski vinski turizam jer će okupiti više od 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta, među kojima
Više o temiIzvor:Profitiraj.hr