Srpski restorani i kafići značajno su poskupjeli u godinu dana

Cijene ugostiteljskih usluga u travnju bile su više za 17,4 posto nego u istom mjesecu prošle godine.

Cijene ugostiteljskih usluga u travnju bile su više za 17,4 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pri čemu su cijene hrane porasle za 16,6 posto, alkoholna pića za 12,8 posto, a bezalkoholna pića za 14,3 posto, objavio je je danas Republički zavod za statistiku.

Od hrane najviše su poskupila topla i hladna predjela, za 18,7 posto, te variva, gdje je zabilježen rast cijena od 18,5 posto.

Poskupljenje smještaja
Rekord po rastu cijena među ugostiteljskim uslugama drže cijene smještaja koje su porasle za čak 27,1 posto. Ukupan rast cijena ugostiteljskih usluga u Vojvodini bio je nešto veći nego na nacionalnoj razini i iznosio je 17,9 posto.

Hrana je u Vojvodini poskupjela za 21,1 posto, alkoholna pića za 15,3 posto, a bezalkoholna pića za 18,4 posto, javlja Tanjug. U Vojvodini su, za razliku od državnog prosjeka, najmanje poskupjela noćenja, za 3,0 posto. Središnja banka smatra da bi postupno jačanje troškovnih pritisaka moglo ukazati na usporavanje inflacije u eurozoni te usporavanje rasta proizvođačkih cijena kod nas u međunarodnom okruženju.

“Mjesečni rast cijena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju te je u siječnju iznosio 0,9 posto. S druge strane, cijene naftnih derivata zabilježile su pad od 2,4 posto na mjesečnoj razini. Cijene prerađene hrane u siječnju su porasle za 1,3 posto i usporene su u odnosu na prethodni mjesec.

Zbog poskupljenja povrća neprerađena hrana je u siječnju poskupjela za 2,4 posto, podaci su NBS-a. Ekonomist Saša Đogović kaže za Euronews Srbija da se očekivalo da će prvi kvartal imati intenzivnije stope rasta, zbog pokupljenja struje i plina.

“Nakon tog razdoblja apetit ‘inflatorne aždaje’ polako će jenjavati. Pogotovo ako poljoprivredna žetva bude izdašnija od lanjske, koja je bila ispod prosjeka. Tada možemo računati da će inflacija u drugom dijelu godine polako početi padati i dolazi u okvire ili razine negdje oko dvoznamenkaste razine ili ispod dvoznamenkaste razine, odnosno da do kraja godine bude ispod 10 posto”, rekao je Đogović za Euronews Srbija.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr