Hipertenzija – povišeni krvni tlak i kako mu doskočiti

Sve je veći broj ljudi koji pati od visokog krvnog tlaka. Radi se o potencijalno ozbiljnom stanju, a zbog toga što nema simptoma ili znakova upozorenja zovemo ga “tihim ubojicom”.

Uzroci visokog tlaka

Većina zabilježenih slučajeva hipertenzije spade u primarnu hipertenziju. Kod primarne hipertenzije uzrok je nepoznat, dok se sekundarna hipertenzija javlja kao posljedica nekog drugog zdravstvenog stanja.

Iako je uzrok primarne hipertenzije nepoznat, postoje određeni čimbenici koji mogu povećati rizik za razvoj hipertenzije. Naime, na krvni tlak podjednako utječu genetika kao i vanjski faktori. Tu ubrajamo: pušenje, nedovoljno tjelesne aktivnosti, debljinu, nezdrave prehrambene navike i prekomjerna konzumacija alkohola. Na sve ove faktore možemo utjecati promjenom životnog stila. Uz optimalnu tjelesnu težinu, umjerenu tjelovježbu i zdravu prehranu učinit ćemo prave korake u smjeru stavljanja krvnog tlaka pod kontrolu.

Namirnice za snižavanje tlaka – potražite lijek u smočnici

Poznato je da hrana ima svoj učinak na zdravlje organizma. U borbi s visokim krvnim tlakom preporučuje se obogatiti prehranu voćem, povrćem, plavom ribom te nemasnim namirnicama i uljima kao što su maslinovo ili laneno. Izbjegavajte natrij, smanjite šećer i unos suhomesnatih proizvoda te crvenog mesa.

Smjernice za prehranu kod hipertenzije moguće je pronaći pod nazivom „DASH dijeta“. Radi se o dijeti koja nema strogo propisan plan prehrane po danima već postoje namirnice koje je dozvoljeno konzumirati i one koje se ne uklapaju u ovakav način prehrane. Poželjne namirnice su one bogate kalijem, kalcijem i magnezijem. Napunite smočnicu svježim voćem i povrćem, orašastim plodovima, mahunarkama, svježim sirom i zobenom kašom. Uz to, ne zaboravite na omega-3 masne kiseline koje također imaju antihipertenzitivan učinak, ali i blagotvoran učinak u prevenciji ostalih bolesti. Njih ćete pronaći u plavoj ribi, lososu, tuni, bakalaru i srdelama.

I svakako uvrstite čokoladu s visokim udjelom kakaa u svakodnevnu prehranu jer njeno antioksidativno djelovanje može Vam itekako pomoći u namjeri da snizite krvni tlak i doskočite problemima povezanim s hipertenzijom.