Atopijski dermatitis: kako ga prepoznati i liječiti

Suha koža sklona perutanju i pucanju, crvenilo, svrbež – ovo su ključni simptomi atopijskog dermatitisa. To je najčešći tip ekcema i bolest koju nije moguće izliječiti, ali ju je moguće držati pod kontrolom.

Dermatitis na licu i manjak samopouzdanja

Atopijski dermatitis može se pojaviti već kod dojenčadi i beba. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, no najugroženija područja kože su područje lica i vrata. Zamijetite li crvene mrlje na tim područjima, svakako se javite dermatologu kako bi se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavila na vrijeme.

Dermatitis na licu nelagodna je pojava. Osim što predstavlja fizički problem, ovaj ekcem nosi i određenu psihološku težinu sa sobom. Nelagoda, sram, manjak samopouzdanja i povlačenje u sebe – sve to sa sobom donosi atopijski dermatitis na licu kod određenih osoba.

Ako se i kod vas javio dermatitis na licu, obratite se dermatologu, a u međuvremenu pridodajte više pažnje hidrataciji kako doskočili gubitku kože i umirili kožu.

Kreme za atopijski dermatitis

Najbolje kreme za atopijski dermatitis one su koje sadrže emolijens. To je topikalni pripravak koji održava optimalnu razinu vlažnosti kože, umiruje svrbež i ublažava suhoću kože. Djeluje na način da stvara tanak nepropustan zaštitni sloj na koži čija je primarna zadaća da sprječava gubitak vode iz kože.

Nanosite ih nekoliko puta kroz dan, posebno na mjesta gdje je atopijski dermatitis najviše izražen i pripazite da ih ne koristite u kombinaciji s kozmetičkim proizvodima koji u sebi sadrže alkohol ili sintetske sastojke.

Dermatitis – liječenje

Adekvatnim liječenjem moguće je smanjiti simptome bolesti. O smjeru liječenja odluku donosi dermatolog, nakon postavljene kliničke slike.

Atopijski dermatitis liječi se brojnim lijekovima čija je zadaća protuupalno djelovanje, a u liječenju je popularna i fototerapija. I sami si možete pomoći tako da počnete njegovati kožu na nježan način, proizvodima koji ne nadražuju kožu i koji se ne pjene. Hidratacija kože i prozračna odjeća pomoći će vam da smanjite simptome atopijskog dermatitisa, a uz dermatološku pomoć simptomi atopijskog dermatitisa postat će dio vaše prošlosti.