Astma – što ju uzrokuje i kako se liječi?

Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva koja se može pojaviti kod osoba svih uzrasta. Astma uzrokuje poteškoće s disanjem, a dijeli se na blagu, umjerenu, tešku i vrlo tešku trajnu astmu. Astmatski napad je nateži oblik astme koji ugrožava život pacijenta. Ovakav oblik astme liječi se bolnički. 

Kod astme se dišni putevi sužavaju te u nekim slučajevima proizvode dodatnu sluz što otežava disanje i izaziva kašalj. Astma može biti uzrokovana raznim čimbenicima kao što su alergeni (pelud, perut kućnih ljubimaca, spore plijesni, grinje…), hladan zrak, GERB, dim i ostali zagađivači zraka te respiratorne infekcije kao što je prehlada. Osim toga, na razvoj astme utječu i genetski čimbenici koji povećavaju mogućnost pojave astme kod pacijenta.

Kako prepoznati astmu?

Astma ima mnoge simptome koji se razlikuju od osobe do osobe, ovisno o težini bolesti. Najčešći simptomi astme su zvižduk prilikom disanja, gubitak daha, kašalj i stezanje u prsima. Ovi simptomi se najčešće javljaju iznenada, ali mogu se razvijati i postepeno kroz nekoliko dana ili sati. Ponekad se uz navedene simptome može pojaviti i iritacija nosa i grla.

Kako liječiti astmu?

Astmu nije moguće u potpunosti izliječiti, ali određenim terapijama može se držati pod kontrolom. Terapija se određuje ovisno o težini bolesti te drugim bolestima pacijenta. Liječenje uključuje edukaciju te higijensko-epidemiološke i medikamentozne mjere.

Lijekovi koji se koriste su protuupalni lijekovi koji suzbijaju upalu te bronhodilatatori, lijekovi koji šire dišne puteve. Kako bi liječenje astme bilo što učinkovitije pridržavajte se uputa i plana liječenja koji Vam je prepisao liječnik, također, prepoznajte i izbjegavajte okidače astme, pratite svoje disanje i bilježite promjene kako biste mogli prepoznati znakove upozorenja. U slučaju da primijetite češću potrebu za korištenje inhalatora, posavjetujte se s liječnikom jer je to znak da Vaša astma nije pod kontrolom.