Ukrajinci su krenuli u protunapad: Žele osvojiti grad za koji Rusi mjesecima krvare

Iako je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky rekao da će velika protuofenziva morati pričekati, čini se da su ukrajinske snage započele napade oko Bakhmuta i Soledara.


Ruski ratni dopisnici izvijestili su da su ukrajinske oružane snage počele s napadima u blizini Soledara i planiraju okružiti Bahmutgrad na istoku Ukrajine za koji se mjesecima vodi krvava bitka.

Prema ruskim ratnim dopisnicima, više skupina ukrajinskih vojnika uspjelo se probiti uz pomoć dva do tri tenka po grupi te se sada pokušavaju konsolidirati na osvojenim pozicijama. Istovremeno, za Ruse je ova “situacija teška”. Zapovjednici ukrajinskih snaga ove navode nisu ni potvrdili niti opovrgnuli.

⚡️ Ukrajinske oružane snage pokrenule su napad u blizini Soledara i željele okružiti Bakhmut, rekli su ratni izvjestitelji Kremlja.

Prema njima, ukrajinske snage uz potporu nekoliko jedinica i oklopnih skupina, svaka s 2-3 tenka, uspjele su organizirati proboj.… pic.twitter.com/GIWEB89CnF

— NEXTA (@nexta_tv) 11. svibnja 2023

Ruski novinar i propagandist Aleksandr Kots objavio da Ukrajinci nastavljaju s pritiskom oko Bakhmuta i da su uspjeli osvojiti područja za koja su Rusi morali proliti mnogo krvi.

“Nakon što je Zelenski rekao da ga neće ostaviti ni pod kojim okolnostima, postalo je jasno da se sprema akcija deblokade grada”, napisao je i dodao: “Dok su trajale borbe u gradu, neprijatelj je formirao napadne grupe koje bi obrušio Bahmut i okružio Wagnerove Sada njegasamo koordinirano djelovanje može se zaustaviti.”

Podsjetimo, ukrajinska vojska u srijedu je objavila da je protjerala rusku pješačku brigadu s prve crte kod Bakhmuta. general-pukovnik Oleksandar Sirskikoji predvodi ukrajinske kopnene snage, rekao je da su se ruske postrojbe u nekim dijelovima povukle do dva kilometra.

Jevgenij Prigožinšef ruske plaćene organizacije Wagner, rekao je to u utorak ruska brigada napustila svoje pozicije: “Naša vojska bježi. 72. brigada profućkala je ovo jutro tri kvadratna kilometra, gdje sam izgubio oko 500 ljudi.”

ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u četvrtak je rekao da će se na veliku protuofenzivu morati čekati jer je za nju potrebno još vremena, ali čini se da su nešto manji protunapadi već počeli.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr