Ovogodišnja cijena srpskih malina je oko 300 dinara po kilogramu

Mnogi još uvijek nisu naplatili prošlogodišnju malinu pa teže ide isplata prema malinarima.

Berba malina u ariljskom kraju počinje za otprilike mjesec dana, a sve se češće postavlja pitanje, nakon što će za odlične maline u 2022. godini ove godine ponuditi hladnjače.

“O cijeni maline ne želim licitirati jer je još uvijek rano, ali prema nekim predviđanjima, malina će se plaćati 300 dinara uz tendenciju rasta cijena do kraja berbe.

Očekujemo da će uzgajivači maline ponovno moći birati hoće li za tih 300 dinara zatvoreni račun ili će ići na otvoreni račun, možda dobiti veću cijenu, ali podijeliti rizik s vlasnicima hladnjača. Prošle godine se isplatilo ići na zatvorenu cijenu, ali pitanje je hoće li hladnjače prihvatiti ove godine”, kaže Dobrivoje Radović, predsjednik Udruženja malinara Srbije, prenosi Tanjug.

Napominje da ima još dosta malinara kojima hladnjače nisu isplatile prošlogodišnji urod, pa će i ove godine isplata biti teška.

Mnogi još uvijek nisu naplatili prošlogodišnju malinu pa teže ide isplata prema malinarima. Početna otkupna cijena će ove godine biti daleko niža i uzimat ćemo na otvoreni račun, da vidimo gdje je tko u ovoj priči, jer ne možemo više dopustiti da gubimo 50 posto, ističe Radović.

“Drugi razlog je što nitko nema mogućnosti da unaprijed i po fiksnoj cijeni plati nešto što je unaprijed neizvjesno i nesigurno. Zato sam siguran da se mora vratiti ono što je ranije bilo, kad se išlo na otvoren račun.

Tada smo rizik snosili svi, od proizvođača do vlasnika hladnjače i tada nitko nije gubio. A sada su hladnjačari apsolutni gubitnici u većini slučajeva kada govorimo o malini”, kaže jedan vlasnik hladnjače koji je želio ostati anoniman.

On dodaje da je situ

Više o temiIzvor:Poslovni.hr