Ovo je pet bilijunskih tvrtki zbog kojih je S&P 500 porastao gotovo 10 posto ove godine

Indeks S&P 500 porastao je gotovo deset posto do sada ove godine, za razliku od istog razdoblja prošle godine s padom od 13 posto. Ipak, dobici u referentnom indeksu koji prati širok raspon sektora kao što su bankarstvo, proizvodnja, tehnologija i maloprodaja prije svega su ostvareni zbog golemih uspona samo pet kompanija: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Nvidia, koje su zabilježile ogroman rast tržišne kapitalizacije u 2023., objavio je Insider.

Kompanije su dio nedostižnog kluba tvrtki čija tržišna procjena iznosi bilijun dolara, a Nvidia je postala zadnja tvrtka koja je ubrzo dosegla tu brojkuprije nego što je odustala od nekih dobitaka. Pet kompanija zajedno je podigla svoju tržišnu kapitalizaciju za oko 2,9 milijardi dolara u 2023. godini, pridonoseći 96 posto dobitaka od gotovo tri milijarde dolara tržišne vrijednosti S&P 500 indeksa ove godine, izvijestio je Fortune u srijedu.

To znači da je preostalih 495 kompanija u S&P 500 donijelo samo četiri, odnosno 110 milijardi dolara indeksa dobiti, prema Fortuneu.

Preveliki dobici pet kompanija također stavljaju referentni indeks pod nadzor zbog rizika koncentracije, kako je u nedjelju izvijestila Zahra Tayeb iz Insidera.

– Današnja cjenovna akcija u SAD-u još je jedan podsjetnik da ovogodišnja povoljna izvedba dioničkog tržišta još uvijek ovisi o nekolicini tehnoloških dionica. Ne samo da je Nasdaq ponovno bolji nego bi također S&P 500 bio u negativnom području da nije #Nvidije – napisao je na Twitteru Mohamed El-Erian, ekonomist i savjetnik Allianza prošlog četvrtka kada je S&P500 porastao za gotovo jedan posto. Indeks S&P 500 u utorak je zatvoren na 4.205,52.

Jabuka uvjerljivo najjači

Dionice Applea, najveće svjetske tvrtke po tržišnoj kapitalizaciji, završile su 2022. na 129,93 dolara po komadu. Sada su 36 posto više na 177,3 dolara po komadu. Time je tržišna vrijednost Applea u utorak porasla na 2,8 bilijuna dolara s 2,07 bilijuna dolara na kraju 2022. godine.

Apple je do sada izbjegao masovna otpuštanja, za razliku od svojih visokoprofiliranih konkurenata iz Big Tech-a. Tvrtka je čak uspjela objaviti solidnu zaradu u drugom fiskalnom tromjesečju koja je nadmašila tržišna očekivanja, uz snažnu prodaju iPhonea koja itekako podržava prihode.

Izvršni direktor Tim Cook rekao je 4. svibnja za CNBC da Apple ne planira provesti masovna otpuštanja. Međutim, tehnološki div smanjuje troškove i usporio je zapošljavanje, dodao je Cook.

“Vidim to kao posljednje sredstvo i stoga masovna otpuštanja nisu nešto o čemu u ovom trenutku govorimo”, rekao je Cook Steveu Kovachu iz CNBC-a.

Microsoft ostvario neočekivani rast

Dionice Microsofta završile su 2022. na 239,82 dolara po komadu, a sada su 38 posto više na 331,21 dolara po komadu, podižući tržišnu kapitalizaciju tvrtke na sada gotovo 2,5 milijarde dolara. Dionice tehnološkog diva porasle su objavljivanjem fiskalnih dobiti u trećem tromjesečju koje je nadmašila procjene Wall Streeta.

Microsoft ima stalno partnerstvo s OpenAI-jem iu veljači je lansirao novu verziju svoje tražilice Bing koja pokreće AI alat za koji kaže da je ‘moćniji od ChatGPT-a’. Međutim, ni Microsoft nije bio imun na usporavanje koje je pogodilo tehnološku industriju 2022. U siječnju je najavio otpuštanje 10.000 zaposlenih do kraja trećeg tromjesečja jer su korisnici smanjili potrošnju usred ekonomske neizvjesnosti.

Dionice Nvidije porasle za 25 posto

Nvidia, trenutni miljenik burze, zaključila je 2022. sa svojim udjelom od 146,14 dolara po komadu. Sada su na 401,11 dolara, što predstavlja zapanjujuće dobitke od gotovo 175 posto ove godine do sada. U utorak je tržišna kapitalizacija proizvođača čipova po prvi put nakratko dosegla željenu granicu od milijardu dolara.

Nvidijin nedavni rast pojavio se zahvaljujući rastu cijene dionica kalifornijskih proizvođača čipova nakon uspješnih rezultata tvrtke u prvom tromjesečju uslijed procvata generativne umjetne inteligencije. Konkretno, dionice tvrtke porasle su 25 posto prošlog četvrtka.

Dobici u Nvidijinim dionicama povećali su bogatstvo suosnivača i izvršnog direktora Jensena Huanga za 160 posto ove godine do sada, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Huang sada ‘vrijedi’ 36 milijardi dolara, što ga čini 34. najbogatijom osobom na svijetu.

Abeceda u drugačijoj gospodarskoj stvarnosti

Cijena dionice Alphabeta, Googleove matične tvrtke, zaključena je 2022. na 88,23 dolara po komadu, a sada je 40 posto viša na 123,67 dolara po komadu, podižući tržišnu kapitalizaciju na 1,58 trilijuna dolara. Alphabet je izvijestio o boljim od očekivanih rezultata u prvom tromjesečju u travnju, s tim da je njegova jedinica za poslovanje u oblaku po prvi put ostvarila dobit, prema Bloombergu.

To se dogodilo nakon što je tehnološki div uspio ostvariti solidnu zaradu nakon smanjenja šest posto svoje radne snage u siječnju. Izvršni direktor Sundar Pichai rekao je u dopisu zaposlenicima koji je najavio otpuštanje radnih mjesta da preuzme ‘punu odgovornost za odluke koje su nas dovele ovdje’.

– Tijekom posljednje dvije godine vidjeli smo razdoblja dramatičnog rasta. Kako bismo uskladili i potaknuli taj rast, zapošljavali smo se na temelju drugačije gospodarske od one s kojom se danas suočavamo sa stvarnošću – rekao je Pichai.

Amazon rekorder u otpuštanjima

Div e-trgovine zaključio je 2022. na 84 dolara po komadu, ali cijena njegove dionice sada je 45 posto više na oko 122 dolara po komadu. To podiže

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr