Rusija odustaje od nacionalne kripto mjenjačnice kako bi se usmjerila na regulaciju

Lokalni mediji izvješćuju kako je Rusija odlučio otkazati planove za pokretanje nacionalne kripto mjenjačnice. Zemlja je planirala pokrenuti mjenjačnicu kako bi ublažila neke od učinaka sankcija koje su nametnule međunarodne institucije zbog invazije na Ukrajinu.

Prioritet kripto regulacije

Mediji su 29. svibnja izvijestili da je ideja u cijelosti odbačena. Umjesto toga, vlada će se prvo usredotočiti na stvaranje pravila i propisa za kriptoindustriju.

– Budući da će mjenjačnice pomoći poduzećima u prekograničnim namirenjima, mogu im se početi nametati ograničenja. Istodobno će se pojaviti nove organizacije. Slažemo se s ovim konceptom u Ministarstvu financija. Sudionici na tržištu uvjereni su da će novi mehanizam pomoći u smanjenju rizika od sankcije i vjerojatnosti kibernetičkih napada, kao i podupiranju tržišnog natjecanja – rekao je Anatolij Aksakovpredsjednik Odbora Državne dume i član Nacionalnog bankarskog vijeća.

Čini se da je regulacija trenutno ključni fokus ruske vlasti. Drugi ruski zakonodavci pristali su i oklijevaju pokrenuti razmjenu bez utvrđenih pravila.

Rusija je prvi put otkrila svoje planove za pokretanje kripto mjenjačnice uopće u prosincu 2022. Tada spomenuti predviđeni datum lansiranja bio je lipanj 2023., ali sada se čini da bi se mogao odgoditi na neodređeno vrijeme, ako se i pokrene.

Rusija sada skreće pozornost na stvaranje okvira za postojeće kripto tvrtke. Umjesto da se usmjerite na vlastitu platformu, stvorit ćete pravila kojima se podupiru postojeće mjenjačnice tako da podupiru prekogranične transakcije.

Ministarstvo financija također podržava novu strategiju, koja je u prvom redu bila protiv nacionalne kripto mjenjačnice. Nema previše informacija o specifičnostima kripto uredbe, ali Rusija poduzima šire korake u pogledu nametanja pravila na kripto tržištu.

Kripto bi mogao postati legalan u Rusiji

Među najznačajnijim potezima Rusije bila je odluka o priznavanju kriptovaluta kao legitimnih oblika plaćanja. Razmatra se prijedlog zakona koji bi priznao kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja, potencijalno dodajući Rusiju na popis, koji uključuje Salvador ja Srednjoafričku Republiku.

No to su zasad

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr