Investicijski barometar Borisa Teškog: Zašto susjedne zemlje još uvijek privlače više investicija iz Hrvatske

Na Liderovom investicijskom forumu ‘Lider invest – zapad’ koji je prošli tjedan održan u Puli konzultant Boris Teški iz Instara je govorio o tome kako stvoriti poticajno okruženje za investicije počevši od teze da konkurentnost države izravno utječe na ulaganja, posebno na ‘greenfield’ ulaganja bilo domaćih ili stranih investitora.

Posebno je upozorio da je Hrvatska, unatoč napretku na ljestvici konkurentnosti, još uvijek u nekim ključnim pokazateljima na početku kolone od 65 država: transfer znanja (59. pozicija), strana stručne radne snage (59.), poslovna agilnost (58.), internacionalno (57.), stavovi prema globalizaciji (57.) i razvoj i aplikacija novih tehnologija (56.), što sve rezultira time da zemlje u okruženju i dalje privlače više stranih investicija iz Hrvatske.

Posebice je skrenuo pozornost na doprinos bruto investiciji rastu BDP-a od skromnih 1,2 posto s vrlo nepovoljnom strukturom u korist građevinskih investicija.

Teški je spomenuo i novu paradigmu ulaganja u postkovidno doba te nove geostrateške okolnosti. To se posebno odnosi na kriterije za ocjenu ulagača (podrijetlo, dugoročna ulaganja, strategija ulagača), kao i definiranje sektora i mjesta ulaganja, kao što to čini Irska.

Kao glavni faktor koji pozitivno utječe na izravna ulaganja, pogotovo strana u Hrvatskoj, Teški je naveo geopolitičku i pravnu sigurnost, valutnu i tečajnu stabilnost. Naglasio je da veličina lokalnog tržišta i potencijali rasta, pristup sirovinama, nikada nisu bili ključ dolaska ulaganja u Hrvatsku, već radne vještine te prosječni troškovi rada. Valom iseljavanja i odlaskom velikog broja radno sposobnog stanovništva narušen je jedan od ključnih faktora za dolazak investitora.

Uz promjenu po

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr