Osnovana krovna AI organizacija u EU, hrvatski CroAI jedan od temeljnih osnivača

Prošlog je tjedna, kao poseban entitet u Briselu, osnovan Europski AI forum (EAIF), krovna organizacija za umjetnu inteligenciju na području Europske unije, čiji je jedan od glavnih osnivača upravo Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI.

Naime, kako navode iz udruge u priopćenju, EAIF je krenuo upravo iz Hrvatske, i to prije tri godine, kao inicijativa pokrenuta s njemačkim i francuskim kolegama, za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije.

– Sada je ta inicijativa prerasla u formalnu organizaciju sa sjedištem u Briselu, a predstavlja jedinstveno tijelo na razini EU koje će se baviti pitanjima AI-a i predstavljati europski AI ekosustav. Misija EAIF-a je biti poveznica između europskih kreatora politika i AI poduzetnika, predstavljajući više od 2000 tvrtki – navode u priopćenju.

Kao organizacija želi ubrzati ulaganja u umjetnu inteligenciju, oblikovati strategije umjetne inteligencije i uskladiti politike diljem Europe kako bi se izbjegla fragmentacija i izgradili mostovi u ekosustavu umjetne inteligencije usmjerene na čovjeka.

Kako bi postigao ovaj cilj, EAIF okuplja stručnjake iz devet vodećih europskih AI organizacija, uključujući CroAI (Hrvatska), Hub France IA (Francuska), KI Bundesverband (Njemačka), AI4SI (Slovenija), AI Austria (Austrija), AI Cluster Bugarska ( Bugarska), NL AI Coalitie (Nizozemska), Digital Poland Foundation (Poljska) i Udruga umjetne inteligencije Litve (Litva).

– Kroz protekle tri godine Forum je vođen entuzijazmom devet europskih nevladinih organizacija za AI. Organiziran je redovito svakih šest mjeseci u zemlji koja presjeda Europskom unijom te je postigao ogroman utjecaj i doseg, kako u Komisiji, tako iu lokalnim zemljama. Sada je bilo vrijeme da se stvar formalizira i organizira kao posebno tijelo koje će biti glas AI startupa u Bruxellesu. Naročito mi je drago da je čitava stvar krenula iz Hrvatske 2020. za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU i zarolala se sve do Bruxella

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr