Kako prepoznati stručnjaka za umjetnu inteligenciju

Mišljenje o umjetnoj inteligenciji, kao i megapopularnom AI alatu ChatGPT-ju, imaju apsolutno sve. Iznosim ga bez zadrške na raznim poslovnim okupljanjima te, naravno, u objavama na društvenim mrežama koje traže posvuda, šireći tako različite teze, ali i dozu straha od te ne tako nove tehnologije.

No najjasniji odgovori o umjetnoj inteligenciji kriju se u glavama stručnjaka i inženjera koji se svaki dan u svom radu susreću s tom tehnologijom, a nerijetko upravo oni ostaju u sjeni – bilo da je riječ o inženjerima koji tiho, ali marljivo na svojim radnim mjestima razvijaju AI. modele i treniraju umjetnu inteligenciju bilo, pak, stručnjacima koji rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji znaju adekvatno implementirati u različite industrije.

Kako raspoznati stručnjake od onih koji to nisu, koga pitati za mišljenje ili savjet o umjetnoj inteligenciji, kome se obratiti za pomoć, koje resurse pratiti te, naposljetku, kojim se ljudi okružuju, uživo iu digitalnom svijetu? Fokus stoga stavljamo na one koji o umjetnoj inteligenciji znaju najviše, vode tvrtke s AI rješenjima, one koji se nalaze na prvoj liniji rada na rješenjima umjetne inteligencije, a nerijetko će biti zadnji na popisu onih koje se o toj tehnologiji nešto pitaju.

Što je ispod AI haube

U traganju za objašnjenjem što stručnjaci za AI čine stručnjacima te kako izgleda njihov prosječan radni dan s umjetnom inteligencijom, nekoliko se bitnih vještina za taj posao provlači kroz razgovore. Jedna od njih je rješavanje problemaodnosno sposobnost rješavanja problema. Domagoj Marić, voditelj Odjela umjetne inteligencije i znanosti o podacima u tvrtkama Megatrend poslovna rješenja, kaže da mu se dan temelji upravo na rješavanju problema, bilo da je riječ o području obrade prirodnog jezika, računalnog vida bilo nečeg trećeg. Od općih vještina potrebnih za razvoj AI sustava, gotovo uvijek je riječ o prikupljanju, pripremanju i analizi podataka te razvoju, treniranju, evaluaciji i raspoređivanje AI modela, pojašnjava Marić.

– Za učinkovit razvoj AI rješenja često smatramo da su potrebne tri dimenzije AI stručnjaka: matematičko/statističko znanje, programersko znanje, odnosno vještine iz područja računalnih znanosti, te dimenzija domenskog znanja – nabraja Marić. A da su najuspješniji primjeri rješenja umjetne inteligencije rezultat bliske suradnje ‘stručnjaka za domenu’ i podatkovnih znanstvenika potvrđuje i Siniša Slijepčevićsuosnivač i direktor AI-a scaleupa Cantab PI trenutno razvija Next Best Action AI platformu za poboljšanje prodaje koju koriste neke od vodećih svjetskih korporacija na tri kontinenta.

– Uz tehničko znanje programiranja i korištenje specifičnih AI alata, smatram da je ključno razumijevanje problema i poznavanje baze statistike koja je temelj svih modernih algoritama strojnog učenja i umjetne inteligencije – napominje Slijepčević.

Da bismo razumjeli kako modeli rade ‘ispod haube’ i koji bi bio pogodan za rješavanje pojedinog problema, Valentina ZadrijaAI inženjerka u Gideonu, koji se bavi razvojem i istraživanjem autonomnih mobilnih robota za potrebe logistike u skladištima, smatra da su važne teoretske osnove strojnog učenja, linearne algebre i računalnog vida.

– To uključuje odabir funkcija cilja da bismo, primjerice, odredili poziciju palete u 3D prostoru, arhitekturu mreže i ostalih hiperparametara. Dosta je važno i razumjeti zašto je model donio neku odluku, primjerice detektirao čovjeka, paletu ili neko drugo vozilo, tzv. objašnjiva AI. Tako dobivamo uvid u unutarnje mehanizme mreže, stječemo razumijevanje kako su nastale pojedine odluke i možemo korigirati proces učenja ako je potrebno – objašnjava Zadrija, koja je na zagrebačkom FER-u doktorirala na području strojnog učenja i računalnog vida, a na nedavno održanom izboru za prvu inženjerku godine u Hrvatskoj našla se među 10 finalista.

Ne znaju svi sve

No isto je tako bitno shvatiti da sve nabrojene vještine, ticale se jednog tehničkog ili domenskog znanja, ne može imati svaka osoba koja se bavi umjetnom inteligencijom. Drugim riječima, ne može se od svih očekivati ​​da znaju sve, a niti je to dobro, slažu se

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr