Wall Street porastao, inflacija u SAD-u popušta

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su novi podaci pokazali da je inflacija u SAD-u dodatno splasnula, pa ulagači vjeruju da čelnici Feda neće podizati kamatne stope na aktualnoj sjednici.

Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na 34.212 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 4.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 13.573 boda.

Ulagače su oraspoložili podaci prema kojima je inflacija u SAD-u dodatno popustila. U svibnju su, naime, potrošačke cijene porasle 4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je znatno manji rast u odnosu na 4,9 posto mjesec dana prije.

To je i najniža stopa inflacije u više od dvije godine, pa su ulagači uvjereni da čelnici američke središnje banke neće na dvodnevnoj sjednici, koja završava u srijedu, povećati kamatne stope.

Nekoliko dužnosnika Feda posljednjih je tjedana poručio da bi možda trebalo predahnuti od neprestanog povećanja kamata, koje traje još od početka prošle godine, dok se ne vidi koliko su dosadašnja povećanja utjecala na inflaciju i gospodarstvo.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji više od 90 posto izgleda da će čelnici Feda na ovoj sjednici ostaviti kamate nepromijenjene, u rasponu od 5 do 5,25 posto.

Ne, kako je temeljna stopa inflacije, koja ne sadrži cijene hrane i energenata, i dalje vrlo visoka, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

Na tržištu se novac procjenjuje da za to postoji više od 60 posto izgleda.

„Na ove brojke inflacije možete gledati različito. Ako ste optimist, reći ćete da je inflacija više od 50 posto ispod vaše najviše razine. A ako ste pesimist, reći ćete da je inflacija još dvostruko viša u odnosu na Fedove ciljane razine”, kaže Liz Young, direktorica strateškog odjela u tvrtki SoFi.

Zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, boljoj od očekivane dobiti poduzeća i nadi ulagača da se američka središnja banka približi kraju zaoštravanja monetarne politike

Više o temiIzvor:Poslovni.hr