Koliko za isti stan treba platiti u Austriji, a koliko u Njemačkoj?

Beč je 2022. ponovno proglašen najboljim gradom za život ispred Züricha, Amsterdama i Frankfurta.

Život u većim njemačkim gradovima postaje sve skuplji za razliku od Austrije. Njemački mediji navode primjer austrijskih gradova Beča i Graze gdje stanarine koštaju upola manje nego u njemačkim metropolama. Što Austrijanci rade drugačije u odnosu na Nijemce?

945 eura: Toliko stanovnika Münchena u prosjeku izdvajaju zamjesečni najam stanaod 50 četvornih metara. 400 kilometara istočno od Münchena, u glavnom gradu Austrije Beču, najprimamljiviji plaćaju u prosjeku samo 433 eura za stan iste veličine – dakle manje od pola iznosa, pišeFenix-magazin.

S oko 18,90 eura po kvadratnom metru mjesečno, München je najskuplji grad u Njemačkoj, a slijede ga Hamburg, Frankfurt i Berlin s cijenom kvadrata većom od 14 eura mjesečno.

To znači kako su veći gradovi u Njemačkoj imaju znatno više mjesečnih najamnina, nego austrijski gradovi. Njemački mediji navode kako je cijena najmanja u Beču u prosjeku oko 8,66 eura po četvornom metru mjesečno.

Alicijene u gradovimaPoput Graze i Linze također su značajno niže u usporedbi s Njemačkom. Kako je moguće da je život u Austriji ostao relativno pristupačan? – pitaju njemački mediji.

Kvaliteta života u Beču

Beč je 2022. ponovno proglašen najboljim gradom za život ispred Züricha, Amsterdama i Frankfurta. Prosječne plaće u Austriji također se uspoređuju s njemačkim plaćama.

Sa 125 posto, bruto domaći proizvod po stanovniku u Austriji čak je veći nego u Njemačkoj (117 posto) – što, prema stručnjacima, ima veze s niskim stanarinama.

Stanovanje u općinskim stanovima

Jedan od razloga povoljnih uvjeta najma je i stanogradnja koju financiraju općine i gradovi. Dok najam u privatnom sektoru i Austriji postaje sve veći,najamnine u gradskim stambenim zgradama su pristupačne.

“Više od polovice stanova iznajmljuju općine ili stanarske zadruge”, objašnjava stručnjak.

Stanarine su posebno niske za takozvanestanove u zajednici. Iznajmljuju se ljudima s niskim primanjima. Nakon useljenja ne morate dostaviti potvrdu o prihodima, dodaje stručnjak.

Ako ljudi koji su se uselili kao studenti kasnije zarađuju znatno više, još uvijek ne gube jeftin općinski stan. Stoga su gradski stanovi popularni među Austrijancima – za njih postoje liste čekanja.

Stanarski zakon također je drugačiji u Austriji nego u Njemačkoj. “Zakon o stanarskom pravu vrlo je strog i pogodan za podstanare”, kaže stručnjak.

Kao primjer navodi ugovore o najmu na određeno vrijeme. Obično se u Austriji potpisuju na razdoblje od tri godine.

Najmoprimac može otkazati stan u bilo kojem trenutku u tom roku, ali stanodavac ne može. Isto tako, stanovi ne mogu povećati najamninu u tom razdoblju. Nakon isteka roka moguće je produžiti ugovor o najmu. Pritom su, međutim, moguća i povećanja najamnine.

Brza izgradnja stanova

No, ni na austrijskom tržištu stanovi nisu sve ružičasti. Zemlja se bori sa sličnim izazovima kao i Njemačka: rast stanovništva, također zbog kretanja izbjeglica, zahtijeva pristupačniji životni prostor, dok su istovremeno zabilježena uska grla u opskrbi građevinskog materijala, što odgađa i otkupljuje izgradnju novih zgrada, pišeFenix-magazin.

Grad Beč posebno se bori s još jednim problemom: zaostatkom u obnovi. Mnoge bečke zgrade potječu iz poslijeratnog razdoblja.

Prema procjenama austrijskog suda, potrebni troškovi obnove iznose najmanje 5 milijardi eura. Na obnovu će se utjecati na stroge propise o energetskoj vrijednosti starih zgrada koje su na razini cijelog EU-a od 2030. godine.

Pa ipak: 2022., a vjerojatno i 2023., Austrija će izgraditi znatno više stanova na 1.000 stanovnika u Njemačkoj, pokazuju podaci austrijske tvrtke za nekretnine.

To je djelomično moguće zbog manje administracije u Austriji. “Građevinske dozvole izdaju se u roku od nekoliko mjeseci, a upite o financiranju regionalne banke također se obrađuju brzo i jednostavno”, kaže stručnjak.

Općenito, nekretnine u Austriji su jeftinije, zbog čega su stanarine niže.

Primjer Austrije jasno pokazuje da pristupačno stanovanje nije samo pitanje tržišta, već idržavne stambene i građevinske politike. Čak i ako u Austriji ne ide sve glatko, Njemačka od njih svakako

Više o temiIzvor:Poslovni.hr