Francuski AI startup u četiri tjedna prikupio čak 105 milijuna eura od investitora

Netko ju ne prihvaća, netko od nje strahuje, nekome ona pomaže u poslovanju, ali jedno je sigurno – svi ovi dani govore o umjetnoj inteligenciji koja iz dana u dan postaje sve ćešća tema školaraca, studenata, ali i poduzetnika. Kao i obično, bilo je samo pitanje vremena kada će razni investitori nanjušiti plodno tlo za sadnju novih milijuna u nove i egzotične AI projekte.

Mistral AIfrancuski startup sa sjedištem u Parizu u samo četiri tjedna prikupio je čak 105 milijuna eura u početnoj fazi financiranje kao novi konkurent OpenAI-ju, s obzirom da će se natjecati u izgradnji, obuci i primjeni velikih jezičnih modela i generativne umjetne inteligencije. Riječ je, naime, fr najvećem prikupljanju kapitala u sjeme rundi financiranja u povijesti Europe.

Bivši suosnivači tvrtke su djelatnici Googleovog DeepMinda i Mete, a usmjerit će se na rješenja otvorenog koda i ciljati na poduzeće ne bi li stvorili ono za što izvršni direktor Arthur Mensch vjeruje da je trenutno najveći izazov: ‘Napraviti umjetnu inteligenciju korisnom’. Prve AI jezične modele Mistral AI planira izdati 2024. godine.

Lightspeed Venture Partners vodi ovu rundu financiranja, zajedno s Redpointom, Index Venturesom, Xavierom Nielom, JCDecaux Holdingom, Rodolpheom Saadéom i Motier Venturesom u Francuskoj, La Famigliom i Headlineom u Njemačkoj, Exor Venturesom u Italiji, Sofinom u Belgiji te First Minute Capitalom i LocalGlobeom u Velikoj Britaniji, objavio je TechCrunch.

Kapitala ima, proizvoda nema

Zanimljivo je da su među dioničarima francuske investicijske banke Bpifrance i bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt. Izvori bliskih tvrtki potvrđuju da 105 milijuna eura financiranja procjenjuje Mistral AI na vrijednost od 240 milijuna eura. Mensch je radio u DeepMindu u Parizu, a Timothée Lacroix i Guillaume Lample bili su u Metinoj župskoj AI ispostavi. Mensch je rekao da su još prošle godine počeli razgovarati o smjeru u kojem bi mogli vidjeti razvoj umjetne inteligencije.

Još je rano za spekulaciju o tome što će novonastali startup točno raditi, s obzirom da je star samo nekoliko tjedana, ali prema onome što je Mensch rekao, planira se izgraditi jezične modele koristeći samo javno dostupne podatke kako bi se izbjegli pravni problemi s kojima su drugi su se suočili tijekom obuke chatbotova.

I dok neki vjeruju da je otvoreni kod stvorio nezgodan krajolik (i minsko polje) kada su u pitanju područja poput sigurnosnih aplikacija, ‘vjerujemo da se korist od upotrebe otvorenog koda može nadvladati potencijalom zlouporabe’, dodao je.

Također je prerano razmišljanje o tome koliko će njihovi budući proizvodi biti odjeknuti na tržištu. Ipak, ono što je zanimljivo jest jedinstvena usmjerenost startupa na klijente poduzeća, a ne na potrošače, kao i ideja da postoji praznina na tržištu za pomoć tim kupcima da shvate što im je potrebno učiniti i kako to mogu učiniti.

– Trenutno imamo dokaz da je umjetna inteligencija korisna u nekim slučajevima, ali još uvijek ima previše radnika u različitim slučajevima

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr