Plenković: Hrvatska je u plusu 12 milijardi eura od članstva u Europskoj uniji

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u utorak da je Hrvatska u deset godina članstva u Europskoj uniji (EU) u plusu od 12 milijardi eura, kada se gleda ono što smo za članstvo uplatili i ono što smo izvukli, a usporedno s drugim članicama, na 14. je mjestu po njihovoj iskorištenosti.

Do sada je Hrvatska u europski proračun uplatila 5,2 milijarde eura, a povukli smo 17,1 milijardu europskih sredstava, rekao je Plenković na otvorenju “Konferencije o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027”.

Istaknuo je da je time Hrvatska u plusu skoro 12 milijardi eura. No, smatra da je pogrešno govoriti samo o uzimanju novca kao jedinoj prednosti članstva u Europskoj uniji, odnosno da to nije samo “uzimanje para od bogatih”.

– Europska unija je prije svega zajednica prava, zajednica vrijednosti, zajednica koja je najrazvijenija na svijetu, zajednica u koju smo mi htjeli ući – poručio je.

Naglasio je i da će Hrvatska u potpunosti iskoristiti sredstva koja su joj na raspolaganju iz starog financijskog okvira i Instrumenta EU iduće generacije kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao što je to učinila i sa sredstvima iz Fonda solidarnosti. To će, najavio je, učiniti i u apsorpciji sredstava iz nove financijske perspektive.

U četvrtom desetljeću samostalnosti, Hrvatskoj je na raspolaganju 25 milijardi eura, što je najviše sredstava iz europskih izvora do sada. Govoreći o današnjoj poziciji Hrvatske, rekao je da smo trenutno na 14. mjestu po iskorištenosti sredstava, a u perspektivi koja sada završava iskoristili smo do sad 88 posto sredstava.

– Cilj kohezijske politike u Hrvatskoj je da okupimo naše nacionalne razvojne prioritete, da ubrzava transformaciju Hrvatske u svim mogućim segmentima, da pridonese kreiranju radnih mjesta i da pridonese većim ulaganjima – istaknuo je premijer Plenković. 

Danas se, pojasnio je premijer Plenković, kohezijska politika provodi usporedno s Instrumentom EU iduće generacije. Podsjetio je da je Hrvatska 2013. bila na 51 posto prosjeka Europske unije, 2016. bila je na 62 posto, a danas je na 73 posto. Rast od 11 postotnih poena znači da je Hrvatska rasla brže od drugih i lovi korak s razvijenijim zemljama, dodao je, a prava prigoda za rezime ukupne koristi članstva bit će 2030., nakon što Hrvatska u potpunosti iskoristi pune dvije financijske perspektive.

BDP narastao za 20 milijardi eura od 2016.

Najbolji primjer toga rasta, naglasio je premijer Plenković, su pokazatelji o bruto domaćem proizvodu (BDP-u). On je po stanovniku 2015. bio 10.900 eura, a prošle godine bio je 17.500 eura.

U apsolutnom iznosu, BDP je od 2016. do 2023. narastao je za 20 milijardi eura, s 47 milijardi eura na 67 milijardi eura, istaknuo je Plenković. 

Podsjetio je da je Hrvatska 2013. bila na 51 posto prosjeka EU-a, 2016. bila je na 62 posto, a danas je na 73 posto. Rast od 11 postotnih poena znači da je Hrvatska rasla brže od drugih i lovi korak s razvijenijim zemljama. Smatra da će prava prigoda za rezime ukupne koristi članstva biti 2030., nakon što Hrvatska u potpunosti iskoristi pune dvije financijske perspektive.

U novoj financijskoj perspektivi, naglasio je Plenković, Vlad

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr