Turski modni brend Trendyol želi preuzeti Asos

Turski modni brend Trendyol, prema pisanju britanskih medija, dao je još koncem prošle godine ponudu za preuzimanje britanske modne kućeASOS. Turci su za britanski modni webshop navodno spremni iskeširati milijardu britanskih funti, a dobar dio tih sredstava osigurava ni manje ni više nego kineski div Alibaba.

Ne, u ASOS-u se očito još razmišlja treba li prihvatiti ponudu. Nikakvi komentari ne izlaze u javnost, ni službenim, ni neslužbenim putem, a gubici britanskog modnog brenda samo se zbrajaju.

Prema The Sunday Timesu, Trendyol je pristupio ASOS-u još u prosincu prošle godine s ponudom otkupa dionica, a ono što je jedino oko te transakcije poznato jest da je turski brend angažirao savjetnike, odnosno grupu Morgan Stanley.

Trendyol inače ostvaruje godišnji prihod od 2,6 milijardi funti, iako posluje s gubitkom. Još 2021. tvrtka je dobila potporu od 285 milijuna sredstava od Alibabea, kao i oko 1,2 milijarde sredstava od investitora uključujući SoftBank i Qatar Investment Authority.

ASOS je također u gubicima, ali ozbiljnijim. Polugodišnji minus iznosi 291 milijun funti, prodaja je pala, a dugoročna profitabilnost sve je upitnija. Nizozemska podružnica Trendyola navodno je zbog toga i krenula s ponudom za preuzimanje i to po cijeni od 10 do 12 dolara po dionici što je oko daleko više od trenutne cijene dionice ASOS-a na londonskoj burzi koja je dionica čak i ispala zbog niske vrijednosti.

– Trendyolovo iskustvo u prostoru bržeg načina moglo bi pomoći Asosu da ponovno izgradi svoju relevantnost, nakon što je pao u nemilost među mladim generacijama jer im stilski nije bio prilagođen. Da je bio uspješan u preuzimanju, Trendyol bi se trebao ponovno usredotočiti na povećanje privlačnosti ASOS-a kroz predstavljanje svega

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr