Zsuzsanna Ortutay nova predsjednica Uprave INE

Ina ima novog predsjednika Uprave Zsuzsanne Ortutay. Nju je danas imenovao Nadzorni odbor i to na razdoblje od 1. srpnja 2023. do 30. lipnja 2026.

Osim novog predsjednika Uprave, imenovani su i Christian Pulayja Marton Somborčlanovima Uprave za isto razdoblje. Nakon isteka mandata predsjednika Uprave Ine 30. lipnja 2023., Péter Ratatics profesionalnu karijeru nastavit će kao izvršni potpredsjednik MOL Grupe za korisničke usluge i član uprave drugih velikih mađarskih tvrtki.

Nadzorni odbor također je izabrao Damira Mikuljana za predsjednika Nadzornog odbora. Na Glavnoj skupštini Ine održanoj prethodno isti dan, mandat članova Nadzornog odbora Damira Mikuljana, Ive Ivančića i Branimira Škurle koji ističe 15. lipnja produžen je na sljedećih šest mjeseci. Zsuzsana Ortutay podnijela je ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora, a za novog člana imenovan je Viktor Šverla, s mandatom od četiri godine.

CV novog predsjednika uprave

Inače, Zsuzsanna Ortutay bila je članica Nadzornog odbora Ine posljednje 2,5 godine, viša potpredsjednica Poslovnih rješenja MOL Grupe od 2019. te članica Uprave Slovnafta od 2020. Karijeru je započela 1998. kao voditeljica odnosa s investitorima u TVK, petrokemijskoj tvrtki MOL Grupe. Voditeljica riznice TVK-a bila je 2003. godine, kada se preselila u Zagreb i do 2006. radila u Ini kao savjetnica za riznicu glavnog financijskog direktora. Od 2007. do 2009. bila je voditeljica kontrolinga maloprodaje MOL Grupe. Od 2009. do 2010. bila je voditeljica projekta integracije i poboljšanja učinkovitosti Ine s fokusom na financijsku stabilizaciju i održivu učinkovitost.

Od 2013. do 2018. bila je blagajnica MOL Grupe, a od 2018. do 2019. obnašala je dužnost financijske direktorice u MOL-u Mađarska. Od 2018. do 2020. bila je članica Upravnog odbora JMSR-a, zajedničkog pothvata MOL-a i japanske korporacije za sintetičku gumu Japanese Synthetic Rubber. Od 2019. izvršna je direktorica MOL GBS-a, centra za usluge financija i ljudskih resursa Grupe MOL, organizacije od 500+ zaposlenika, koja pokriva aktivnost 100+ kompanija Grupe MOL u osam zemalja.

Nakon akvizicije poljske maloprodajne mreže goriva, Ortutay je 2022. postala članica Nadzornog odbora MOL-a Poljska. Diplomirala je na Sveučilištu Baker u Kanzasu, magistrirala ekonomiju na Sveučilištu u Miskolcu i završila postdiplomski studij DESS (Diplôme d’études supérieures spécialisées) iz bankarstva i financija na Panthéon-Assas, na Sveučilištu u Parizu.

Plinski skandal

Kao jednom od najpouzdanijih i najstručnijih menadžera MOL Grupe, Péteru Rataticsu povjerena je uloga unaprijediti poslovne procese u Ini nakon plinske prijevare koja je uzdrmala ne samo Inu, već i cijelu MOL Grupu. Tijekom njegovog devetomjesečnog mandata očuvana je stabilnost svakodnevnog poslovanja i promijenjeno je kontrolno okruženje kako bi se spriječili slični događaji u budućnosti. Osim križnog posljedica upravljanja plinskog skandala, cjelovito se upravljalo kontinuitetom poslovanja. U tom je razdoblju INA, unatoč polugodišnjem zaustavljanju proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka zbog radova na projektu njezine modernizacije, osigurala sigurnu opskrbu tržišta bez ikakvih zastoja i poremećaja u opskrbi. Također je uspješno ispregovaran novi ugovor s izvođačem na postrojenju za obradu teških ostataka kako bi se pravovremeno osiguralo zatvaranje projekta modernizacije rafinerije.

Tijekom Ratatićeva mandata INA je potpisala i zaključila prodaju kutinske Petrokemije. Također, usred neviđenog rasta cijene energije i inflacije, INA je potpisala nove kolektivne ugovore sa sindikatima za 2023. Ratatics se kao čelnik tvrtke pobrinuo da postoji jasna vizija kako poboljšati uvjete najvećeg rada zaposlenika te je dokazao povećanje primanja zaposlenika Ine u posljednjih 10 godina.

– Inu ostavljam u sigurnim rukama. Ponosan sam na postignuća koja je kompanija postigla tijekom mog mandata. Sada, devet mjeseci kasnije, sa sigurnošću mogu reći da je INA opet na dobrom putu. Ne samo da

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr