EU započinje pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima sa SAD-om

Europska komisija (EK) usvojila je danas smjernice za pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima u Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj je potaknuti opskrbne lance EU-a i SAD-a za ključne sirovine potrebne za proizvodnju baterija za električna vozila. Unijin izvoz kritičnih sirovina relevantnih za tu industriju iznosio je 2022. čak 8,3 milijarde eura.

Sklope li EU i SAD sporazum o kritičnim mineralima, EU će prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije imati jednak status kao zemlje s kojima je SAD sklopio sporazum o slobodnoj trgovini. Poduzeća iz Unije moći će se ravnopravno natjecati na tržištu SAD-a s konkurentima iz SAD-a i trećih zemalja, kao što su Čile, Republika Koreja i Japan, stoji u priopćenju EK-a.

Sporazum o kritičnim mineralima između EU i SAD također će pridonijeti jačanju proizvodnih kapaciteta EU u industrijskim sektorima od strateške važnosti. Strogi propisi o zaštiti okoliša i radu pomoći će poboljšati opskrbu kritičnim sirovinama iz održivih izvora.

Osim toga, taj će podupirati Europski akt o industriji s nultom netom stopom emisije i akt o kritičnim sirovinama, čiji je cilj povećati proizvodnju ključnih ružno neutralnih tehnologija u EU.

Komisija će, podložno odobrenju i popratnim direktivama koje je usvojilo Vijeće, biti ovlaštena pregovarati o sporazumu koji će sadržavati odredbe o olakšavanju trgovine kako bi se ključne sirovine izvađene ili prerađene u EU-u mogle koristiti u vozilima koja ispunjavaju uvjete za subvencije SAD-a za čistu vozila.

‘Trebamo brzo napredovati prema sklapanju sporazuma’

Bit će ovlaštena i za suradnju u cilju povećanja održivosti sektora kritičnih sirovina poticanjem visoke razine zaštite okoliša, međunarodnih tehničkih standarda i pristupa kružnog gospodarstva, promicanjem radničkih prava u sektoru kritičnih sirovina te jačanjem održivih i pravednih lanaca opskrbe s pomoću zajedničkih standarda iu suradnji sa saveznicima i partnerima.

– Pregovori sa SAD-om o Sporazumu o kritičnim mineralima važni su jer će taj sporazum omogućiti Jedinstveni tretman sličan sporazumima o slobodnoj trgovini kao savezniku SAD-a prema Zakonu o smanjenju inflacije. Osigurat će pošten i nesmetan pristup tržištu SAD-a za rudarske i kemijske tvrtke iz EU-a i omogućiti im opskrbu proizvođača električnih vozila iz EU-a i SAD-a.

Moramo brzo krenuti prema tom ciljanom sporazumu kako bi se prema Zakonu o smanjenju inflacije prema poduzećima iz Unije postupalo jednako s poduzećima iz SAD-a. Istodobno će ojačati našu suradnju na razvoju čistih tehnologija za zelenu tranziciju i proširiti pristup održivim i pouzdanim izvorima kritičnih minerala bez zlouporabe radne snage – rekao je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskisnadležan za trgovinu.

Uvjeti za subvenciju

Vijeće će sada razmotriti prijedlog i donijeti odluku o njemu, a Komisija će tada moći započeti službene pregovore sa SAD-om u cilju brzog sklapanja sporazuma.

Podsjećamo, SAD je u kolovozu 2022. donio Zakon o smanjenju inflacije, kojim su uvedene olakšice za čista vozila. Riječ je o subvenciji u obliku porezne olakšice za kupnju vozila na baterije ili gorivne ćelije koje ispunjavaju uvjete. Da bi se ispunile uvjete za punu subvenciju, vozilo između ostalih mora biti opremljeno baterijom s kritičnim mineralima koji su barem djelomično reciklirani u Sjevernoj Americi odnosno izvađeni i prerađeni

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr