EU je predstavila reviziju Direktive o platnim uslugama, koja se sada zove PSD3

Proteklih se godina na tržištu platne usluge bitno promijenilo. Elektronička plaćanja u Europskoj uniji u stalnom su porastu pa je njihova vrijednost u 2021. dosegnula 240 bilijuna eura (porast od 184,2 milijarde eura u 2017. godini). Pandemija bolesti COVID-19 dodatno je ubrzala taj trend. Zahvaljujući digitalnim tehnologijama, na tržište su ušli novi igrači, a napose oni koji pružaju usluge “otvorenog bankarstva” odnosno sigurnu razmjenu financijskih podataka između banaka i fintech poduzeća.

Ne, pojavile su se i sofisticirane vrste prijevara koje su rizične za potrošače i narušavaju njihovo povjerenje. Zbog svega toga Europska komisija novim paketom propisa nastoji osigurati da financijski sektor Unije bude primjeren svojoj namjeni i prilagodljivoj kontinuiranoj digitalnoj transformaciji te rizicima i prilikama koje ona donosi, posebno za potrošače, naručeno je u sklopu najave nove, revidirane Direktive o platnim uslugama.

PSD3: sigurnost i otvoreno bankarstvo

Nova pravila dodatno će poboljšati zaštitu potrošača i tržišno natjecanje u elektroničkom plaćanju te omogućiti potrošačima da razmjenjuju svoje podatke na siguran način i dobiju bolje i jeftinije financijske proizvode i usluge. Ovaj prijedlog mijenja i modernizira postojeću Direktivu o platnim uslugama (PSD2), koja će postati Direktiva PSD3, te uvodi Uredbu o platnim uslugama.

Taj prijedlog sadrži paket mjera čiji su ciljevi navedeni u nastavku:

Suzbijati i smanjivati ​​prijevare pri plaćanjutako što se pružateljima platne usluge omogućuje da se međusobno razmjenjuju informacije o prijevarama, postrožuju se pravila o autentifikaciji klijenata, proširuju prava na povrat za potrošače koji su žrtve prijevare i za sve kreditne transfere uvodi obvezni sustav za provjeru primatelja IBAN-a i imena.

Proširiti prava potrošača ako su npr. privremeno blokiranih sredstava, poboljšati transparentnost izvoda transakcijskih računa te omogućiti transparentnije informacije o naknadama za korištenje bankomata.

Dodatno ujednačiti uvjete za banke i nebankovne pružatelje uslugaponajprije tako što se nebankovnim pružateljima platnih usluga uz odgovarajuće mjere zaštite omogućuje pristup svim platnim sustavima u Uniji i prava na bankovni račun.

Modernizirana trenutna Direktiva o platnim uslugama postat će PSD3.

Novi prijedlog osigurat će klijentima i tvrtkama da imaju koristi od inovativnijih opcija plaćanja i financijskih usluga, uz uvjerenje da su one nude na siguran, transparentan i siguran način. pic.twitter.com/rcVFOWfv6y

— Europska komisija (@EU_Commission) 29. lipnja 2023

Poboljšati funkcioniranje otvorenog bankarstvatako što se uklanjaju preostale prepreke pružanju usluga otvorenog bankarstva.

Poboljšati dostupnost gotovog novca u trgovinama i bankama, tako što se trgovcima na malo omogućuje potrošačima nude usluge isplate gotovine bez obveze kupnje.

Poboljšati usklađenost i praćenje provedbetako što se većina pravila o plaćanjima donosi u uredbi koja se izravno primjenjuje i postrožuje odredbe o provedbi i kaznama.

Opreznije s podacima

Objavljen je i zakonodavni prijedlog okvira za pristup financijskim podacima, kojim se uvode jasna prava i obveze pri razmjeni podataka o potrošačima u financijskom sektoru. Navodi se kako će ubuduće potrošači imati veću kontrolu nad time tko iu koju svrhu može imati pristup njihovim podacima, donose se i jasna pravila o sustavu odgovornosti za povrede podataka, dok se procesi razmjene podataka dodatno standardiziraju.

Više o temiIzvor:Bug.hr