Spirometrija – istražite svoje plućne kapacitete

  1. Što je spirometrija? 

Spirometrija je dijagnostički test koji se koristi za mjerenje volumena pluća i protoka zraka prilikom udisanja i izdisanja. Spirometrija je važan test za procjenu funkcije pluća i otkrivanje različitih plućnih poremećaja te je u potpunosti bezbolna.

Tijekom spirometrije, osoba duboko udahne i zatim izdahne što snažno i brzo može kroz cijev koja je spojena na uređaj nazvan spirometer. Spirometer mjeri protok zraka i zapisi dobivene podatke. Nalaz spirometrije odnosno podaci se zatim koriste za izračunavanje različitih parametara plućne funkcije.

Spirometrija se koristi za dijagnosticiranje različitih stanja kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), fibroza pluća i druge plućne bolesti. Također se može koristiti za praćenje napretka tijekom liječenja ili procjenu funkcije pluća prije operativnih zahvata.

  1. Postupak spirometrije 

Smisao spirometrije pluća je izdahnuti u aparat za spirometriju najvećom brzinom nakon dubokog udaha. Na nos se stavlja štipaljka koja će spriječiti izbacivanje zraka preko nosa prilikom izvođenja spirometrije kako bi sav zrak izdahnuli preko usta. Test se obično ponavlja nekoliko puta kako bi bio što precizniji.

Spirometrijski uređaj bilježi podatke o protoku zraka tijekom udaha i izdaha. Ti podaci se zatim koriste za izračunavanje različitih parametara plućne funkcije.

Cijeli postupak spirometrije obično traje samo nekoliko minuta. Nakon završetka testa, liječnik odnosno pulmolog će analizirati rezultate i može vam pružiti tumačenje vaše plućne funkcije i zadovoljavaju li normalne vrijednosti spirometrije.

Važno je surađivati s doktorom, odnosno pulmologom tijekom postupka i slijediti upute kako biste osigurali točne rezultate spirometrije.

  1. Mjerenje spirometrijskih parametara 

Nekoliko osnovnih pojmova i parametara koji se mjere u spirometriji su:

  • Forsiran volumen izdisaja u prvoj sekundi (FEV1): ovo je volumen zraka koji možete izdahnuti s maksimalnim naporom u prvoj sekundi nakon dubokog udaha. Ovaj tip mjerenja iznimno je koristan za procjenu optrukcije dišnih puteva i praćenje bolesti poput astme i krončno opstuktivnne plućne bolesti (KOPB).
  • Forsiran vitalni kapacitet (FVC): To je ukupni volumen zraka koji možete izdahnuti s maksimalnim naporom nakon dubokog udaha. FVC je koristan za procjenu ukupnog kapaciteta pluća i otkrivanje restriktivnih poremećaja plućne funkcije.    
  • Omjer između već spomenutog forsiranog volumena izdisaja u prvoj sekundi (FEV1) i forsiranog vitalnog kapaciteta (FVC) kod normalne vrijednosti spirometrije obočno je veći od 70%. Ako je omjer smanjen, to može ukazivati na smetnje i potencijalne bolesti dišnih puteva.
  • Prikaz krivulje protoka-volumena: Ovaj graf prikazuje brzinu protoka zraka (u litrama po sekundi) ovisno o volumenu izdaha (u litrama). Prikazuje se kako bi se procijenila prisutnost restriktivnih ili opstruktivnih poremećaja plućne funkcije te kako bi se utvrdile karakteristike protoka zraka.
  • Prikaz krivulje volumena-vremena: Ovaj graf prikazuje volumen zraka (u litrama) ovisno o vremenu (u sekundama) tijekom izdisaja. Ovaj graf pruža informacije o ukupnom kapacitetu pluća, brzini protoka i prisutnosti ograničenja protoka zraka.
  1. Normalne vrijednosti spirometrije 

Važno je napomenuti da normalne vrijednosti mogu varirati ovisno o dobi, spolu, visini i nekim drugim faktorima. Stoga je najbolje usporediti rezultate spirometrije s referentnim vrijednostima prilagođenim individualnim karakteristikama pacijenta. To se obično postiže usporedbom dobivenih rezultata s tablicama referentnih vrijednosti koje su razvijene za određenu populaciju.

Evo nekih uobičajenih normalnih vrijednosti spirometrije za odrasle osobe:

Forsiran volumen izdisaja u prvom sekundu (FEV1): Normalna vrijednost iznosi oko 80-100% očekivane vrijednosti, ovisno o dobi, spolu, visini i drugim faktorima.

Forsiran vitalni kapacitet (FVC): Normalna vrijednost FVC-a je obično između 80-120% očekivane vrijednosti, ovisno o individualnim karakteristikama.

 Već spomenuti omjer FEV1/FVC: Normalan omjer FEV1/FVC je obično veći od 70%. Međutim, s godinama, taj omjer može blago smanjiti zbog prirodnog procesa starenja pluća.