Google Play igre beta

Mobilni gaming je u stalnom porastu, a sve je više naslova koji kvalitetom zadovoljavaju kriterije na koje smo navikli od naslova za konzole i PC platformu. Google je u tome vidio priliku da premosti taj jaz koji se stalno smanjuje i ponudi igračima na osobnim računalima mogućnost igranja igrica s platforme Android.

Igre za mobitele mnogi još uvijek smatraju samo neozbiljnim razbibrigom, kratkotrajnim iskustvom za ubijanje nekoliko slobodnih minuta, no pametni telefoni postali su dom nekim prilično velikim i ambicioznim naslovima koji vam mogu oduzeti desetke, ako ne i stotine sati prije postanete dosadno. Kako raste snaga mobilnih procesora, tako rastu i same igre, a neki naslovi kao npr Genshin utjecaj mogu usporediti s konzolaškim naslovima od prije svega par godina. Upravo je tu potencijal Google Play igre uslugu, jer nam omogućuje da iskusimo mobilne naslove na PC platformi koji bi nam inače mogli nedostajati.

U ponudi je trenutno svega stotinjak naslova, među kojima nedostaju mnogi od najpopularnijih
U ponudi je trenutno svega stotinjak naslova, među kojima nedostaju mnogi od najpopularnijih

Koristite li Android, s platformom Google Play Games sigurno ćete upoznati, riječ je o Googleovom servisu za mobilne igre, poput Steam omogućuje da stvorite vlastiti profil i budete uključeni u društvene aspekte igranja. Iako je sad već zreo, Google Play Games nikada nam nije djelovao kao dovoljno razrađen servis da bi ozbiljno konkurirao radna površina rješenja, ali više kao čisti pro forma odgovor na Appleov Game Center koji je svjetlo dana gledao čak tri godine prije Play Gamesa. Isti taj trend nastavlja se s novim PC igračem Play Gamesa, u kojem će vas dočekati podjednako šturo sučelje koje je više nalik na jednostavnije upravitelj preuzimanja nego na napredni pokretač kao što su Steam, Origin ili Epic Games Launcher. Ne bi bilo pošteno reći da se Google nije nimalo trudio oko svoje nove aplikacije, a moramo imati na umu da je još uvijek u beta fazi, ali ako je izvorna Android verzija temelj za PC verziju, onda će se vjerojatno malo toga promijeniti. Za sve nas koji preferiramo igranje na konzolama i osobnim računalima, tu leži problem mobilnog igranja, koje je pomalo šturo i napravljeno samo da zadovolji normu. Ako sami izdavači mobilne igre ne shvaćaju ozbiljno, kako bismo mi mogli?

Sve kontrole moguće je lako prilagoditi, tako da se ne morate bojati zloglasnih kontrola zaslona
Sve kontrole moguće je lako prilagoditi, tako da se ne morate bojati zloglasnih kontrola zaslona

No vratimo se na Google Play igre. Instalacija je vrlo jednostavna, te ako ste u svom internetskom pregledniku već prijavljeni na Google račun koji želite koristiti cijeli proces postavljanja traje vrlo kratko. Prije prvog pokretanja mogli biste dobiti upozorenje da za instalaciju igara trebate uključiti Windows Hypervisor značajke, te će jednostavnim pritiskom na tipku „Continue“ sama aplikacija učiniti sve za vas, dok vama preostaje samo da ponovno pokrenete računalo. Jednom kada ste to učinili, spremni ste za instalaciju prvih igara, koje su vrlo jednostavne te sve što se zahtijeva od vas je da odaberete igru ​​i pritisnete tipku „Install“. Igre su unaprijed optimizirane za PC platformu tako da imaju već prilagođene kontrole, s tim da ih je moguće dodatno prilagoditi u izborniku kojem pristupate pritiskom kombinacije tipki Shift+Tab.

Sistemski zahtjevi su dosta niski pa bi i vlasnici slabijih računala trebali uživati ​​u Play igrama
Sistemski zahtjevi su dosta niski pa bi i vlasnici slabijih računala trebali uživati ​​u Play igrama

Performanse emulatora unutar Play Games aplikacija zadovoljavajuće su, na prijenosnom računalu s Ryzen 5 5500U procesorom smo bez većih problema s performansama igrali sve naslove koje smo instalirali, te nas je osobito impresioniralo koliko je cijelo iskustvo zapravo jednostavno i stabilno. Od aplikacije u beta fazi očekujemo rušenja, ili barem veće probleme pri izvođenju no Google nam je isporučio prilično „ispolirano“ iskustvo što zaslužuje pohvalu.

Što nažalost ne zaslužuje pohvalu, te bismo čak pokudili jest vrlo ograničen izbor naslova. Trenutno na raspolaganju imate stotinjak naslova, od kojih je većina njih iz žanra ležeran igre, odnosno naslove koji igračima nisu pretjerano zanimljivi na PC-u. Vjerujemo da bi od samog početka trebali biti dostupni atraktivni naslovi koji će privući sve one koji traže nešto veće i mogli bismo reći “ozbiljnije” naslove. Nažalost, čini se da Google ne poznaje ciljanu publiku, pa je većina naslova upravo onakva od koje igrači na PC-u zaziru i potpuno otpisuju mobilno igranje. Nadamo se da će Google uskoro drastično povećati izbor naslova i uključiti one poznate kao što su Call of Duty Mobile, Shadowgun Legends i Real Racing 3, koji su uspjeli uvjeriti neke PC igrače da u džepu imaju nešto više od uređaja za igranje Tetrise.

Jedna od igara koje smo igrali tijekom testiranja je Drift Pro Max, jednostavan naslov koji se iznenađuje lako igrati koristeći tipkovnicu
Jedna od igara koje smo igrali tijekom testiranja je Drift Pro Max, jednostavan naslov koji se iznenađuje lako igrati koristeći tipkovnicu

Google je jedna od tvrtki čije se proizvode ponekad ustručavamo preporučati jer nikad ne znamo što nas čeka iza ugla te hoće li Google i ovaj servis preko noći ugasiti kao što su učinili sa svojim mnogim popularnim proizvodima. Veliki upitnik stoji nad sudbinom Google Play Gamesa, no uvijek vam preporučujemo da mu date šansu ako ste htjeli neki od mobilnih naslova zaigrati na svom računalu te vidjeti kako je igrati isti na većem ekranu. Kao ideja Play Games na PC-u svakako ima smisla no hoće li ostvariti svoj potencijal vidjet ćemo uskoro.

Sinkronizacija među prijavljenim uređajima na isti račun jedna je od prednosti aplikacija Google Play Games i ostalim Android emulatorima
Sinkronizacija među prijavljenim uređajima na isti račun jedna je od prednosti aplikacija Google Play Games i ostalim Android emulatorima

Više o temiIzvor:Bug.hr