Izostanak očekivanih prihoda od 5G mreže

Sve dok 5G samostalne mreže, s 3GPP (3rd Generation Partnership Project ) izdanjem 17, ne budu proširene, novi izvori prihoda od 5G oslanjat će se na prilagodbu cijena mobilnih planova, navodi globalna konzultantska tvrtka Kearney u svom novom 5G Readiness Indexu. Treći po redu godišnji Kearneyjev 5G Readiness Index prati dostupnost spektra i implementaciju 5G po zemljama i telekomunikacijskim kompanijama diljem svijeta. Premda telekomunikacijska industrija svake godine troši milijarde dolara na kapitalne izdatke ipak je prosječni prihod po pretplatniku statičan ili pada.

Indeks spremnosti za 5G za 2023. uključio je 33 zemlje u usporedbi s 28 koje su analizirane u prva dva indeksa. Sedamnaest zemalja sada ima barem jednog samostalnog (SA) operatera, u odnosu na 11. prošlu godinu. Kearney kaže da SAD, Singapur i Finska imaju najviše ocjene za spremnost za 5G. SAD, razvijena Azija i nekoliko sjevernoeuropskih zemalja prednjače u spremnosti za 5G, zapadna Europa i Bliski istok su u sredini, a Azija u razvoju i istočna Europa napreduju najsporije.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Najviše su napredovale Poljska, Belgija i Španjolska. U Poljskoj se penetracija smanjila na 4,6%. Tajlandski operateri pokrenuli su usluge u sva tri frekvencijska opsega. Belgija i Španjolska otvorile su nove frekvencijske opsege za operatere. Najveći napredak bio je u Japanu, Kataru i Kanadi.

Dvije trećine zemalja obuhvaćenih analizom sada imaju barem jednog operatera s 5G tarifama diferenciranim prema brzini. Operateri na 25 tržišta sada nude 5G privatne mreže ili rubno računalstvo s višestrukim pristupom, ali, prema Kearneyju, samo SAD i Singapur pokazuju pravu inovaciju putem API-ja usmjerenih na 5G i aktivnog razvoja ekosustava.

Iako nije bilo velikog rasta u korištenju (5G veze kao postotak svih veza u 4. tromjesečje 2022. u odnosu na 1. tromjesečje 2022. godine), Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati pokazali su najveći napredak u obje zemlje broj korisnika 5G-a se povećao za više od 8%. Većina drugih zemalja zabilježila je povećanje od 2 do 6%.

Samo su tri nove zemlje učinile dostupnim mmWave spektar tako da ga sada koristi 14, u usporedbi s 11 zemalja u 2022. Operateri u samo dvije nove zemlje, Finskoj i Singapuru, pokrenuli su mmWave.

Ovogodišnji Indeks otkrio je da je svaka analizirana zemljabilježi porast spremnosti, u prosjeku za 10%. Takav rast nije dovoljan za poslovni potencijal koji tehnologija i njezine mogućnosti pružaju. Naime, 5G nudi veliku prednost jer omogućuje operaterima da otvore svoju mrežu vanjskim inovatorima i programerima trećih strana.

Više o temiIzvor:Bug.hr