Britanski fuzijski reaktor prvo će biti izgrađen u metaverzumu

Prošle su godine britanske vlasti odobrile prenamjenu stare elektrane na ugljen West Burton, u okrugu Nottinghamshire u središnjoj Engleskoj, u prvu fuzijsku nuklearnu elektranu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na tom mjestu će niknuti prototip fuzijskog reaktora STEP. Trenutni planovi kažu da bi konačni dizajn elektrane trebao biti gotov do 2024. godine, a da bi trebao biti izgrađen do 2040. godine.

Uz ovaj ambiciozni projekt, koji vlasti podupiru i sufinanciraju preko Uprave za atomsku energiju Ujedinjenog Kraljevstva (UKAEA), pokrenut je projekt stvaranja “digitalnog blizanca” fuzijske elektrane. U njemu sudjeluju tvrtke Dell Technologies i Intel poznato Sveučilište Cambridge, a cilj im je stvoriti “Industrial Metaverse” u kojem će biti izgrađena digitalna replika fuzijskog nuklearnog reaktora STEP.

Superračunalo i AI

U njemu će sudionici na projektu moći ispitivati ​​kako bi snaga superračunala i umjetne inteligencije s prediktivnim sposobnostima, mogla biti od koristi prilikom izgradnje i upravljanja ovom elektranom. Digitalni blizanac pravog reaktora poslužit će za potvrdu njegovog dizajna, osigurati da je spreman za rad u stvarnom svijetu i da će moći isporučiti najvišu moguću vrijednost za uloženi novac. Moćnu analitiku za testiranje inicijalnih koncepata dizajna reaktora omogućit će novo egzarazmjer superračunalo, sposobno izvesti 1018 (kvintilijun) operacija s pomičnim zarezom u sekundi (1 exaflops).

Projekt virtualne digitalne fuzijske elektrane u Ujedinjenom Kraljevstvu opisuje se kao još jedan korak prema dugoročnom cilju, a to je osiguranje opskrbe jeftinom i čistom električnom energijom. Vladajući kažu kako je svijetu potrebna fuzijska energija kao nikada prije, da ima potencijal postati okosnicom elektroenergetskog sustava te da iz tih razloga u projektima istraživanja fuzije ulažu čak 700 milijuna funti – sve s ciljem da Ujedinjeno Kraljevstvo postane globalno središte razvoja te tehnologije.

Suradnja između UKAEA (@UKAEAslužbeno), @Dell tehnologije, @IntelUK i Sveučilište u Cambridgeu istražit će kako superračunala – sposobna napraviti do jedan kvintilijun izračunati u sekundi – i tehnologije umjetne inteligencije s naprednim mogućnostima predviđanja mogu isporučiti… pic.twitter.com/xAU3UjdsbA

— UK Atomic Energy Authority (@UKAEAofficial) 28. lipnja 2023

Reaktor STEP trebao bi biti kompaktan, bitno manji od poznatog ITER-a, a time i jeftiniji i jednostavniji. Tokamak, mjesto gdje će se odvijati reakcija plazma fuzije, bit će sferičnog oblika pa otuda i naziv elektrane (Spherical Tokamak for Energy Production). Za taj oblik njihovi stručnjaci smatraju da je učinkovitiji u održavanju stabilnog magnetskog polja od toroidnog oblika (“krafna”).

Više o temiIzvor:Bug.hr